[cursrapiddebucătărit 9] – în bucătăria cu o plită și o tigaie

În bucătăria cu o tigaie și o sticlă de ulei, viața ta va mirosi a prăjit, arterele tale s-ar putea să plângă ușor, dar potențialul de a găti aproape orice crește substanțial. Plus, în timpul cel mai scurt, vei rivaliza cu orice fast food din oraș. :)) Partea bună este că în ziua de azi ai acces la o multitudine de tigăi, potrivite pentru orice fel de plită și care sunt atât de eficiente, încât pentru cele mai multe rețete poți reduce cantitatea de ulei folosit. Mai ales în aceste vremuri ciudate, când uleiul s-ar putea să devină marfă rară.

Apropo, nu ai ulei de floarea soarelui? Alternativele sunt gătitul fără ulei, alte variante de ulei (rapiță, de măsline, de sâmburi de struguri, etc.), unt, mai ales pentru fanii rețetelor franțuzești sau clasica untură. În care se fac cei mai buni cartofi prăjiți!!! 😀

Conform dicționarului, prăjit (fry sau pan-fry) înseamnă supus acțiunii focului în grăsime încinsă, la 160-180 de grade. Practic carnea, legumele sau alte ingrediente sunt procesate termic cu ajutorul grăsimii. Ca tehnică turnăm grăsimea în tigaie, așteptăm să se înfierbânte, după care adăugăm ingredientele. Tigăile actuale necesită cantități mici de ulei. Dar va fi nevoie să întoarcem ce gătim pe toate părțile, astfel ca la final să avem un preparat comestibil. Și ars uniform. 🙂 Și în anumite situații vom putea prăji chiar și fără grăsime, dacă avem preparate grase, de exemplu kaizer, slănină, cârnați.

Prăjit în baie de ulei (deep fry), al cărui echivalent de aparatură este friteuza, este prăjitul într-o cantitate mare de grăsime, care se încinge bine și care va acoperi complet ingredientele. Prăjim în baie de ulei preparate precum cartofi, gogoși, chiftele sau bucăți de carne.

Călit sau sotat (fr. sautée) este procedeul prin care prăjim ușor și superficial ingredientele, de ex. carne sau legume, tăiate în bucăți mici, care ulterior vor fi fierte în supe/ciorbe sau mâncăruri scăzute. Sau sotăm/ prăjim în tigaie ingredientele la foc mare, pentru un produs final; poate ați mai întâlnit expresia “tras la tigaie”. Folosim o cantitate mică de ulei și întoarcem ingredientele des, astfel încât să fie călite uniform. Folosim o lingură sau facem să “sară” conținutul tigăii, smucind din încheietura mâinii. Un pic complicat, știu. 😀 Sotarea seamănă cu înăbușirea (brezarea), diferența fiind că nu mai adăugăm apă și nici capac.

Stir-fry este sotatul specific bucătăriei chinezești, unde pregătim de regulă carne tăiată bucăți mici, subțiri și/sau legume care rămân ușor crude.

Air fryerul este un aparat cu convecție, care simulează prăjitul în baie de ulei, în acest caz însă aerul circulat producând stratul crocant de la exterior (fără a folosi ulei sau folosind cantități infime).

Atunci când prăjești ai grijă să nu te arzi. La propriu. 🙂 Și păstrează curățenia zonei de lucru, chiar dacă uneori vei filtra și refolosi uleiul.

PROVOCARE: Uite câteva idei de rețete pe care le poți încerca!

Ciorbă de perișoare, supă cremă de linte, supă țărănească cu cartofi și praz, supă cremă de brocoli, supă de roșii și fenicul.

Chinezesc rapid, pui cu arahide, chili con carne, mâncare macedoneană cu năut și vinete, dovlecel pane, mâncare de castraveți acri, șnițele, Escalope chasseur (Jägerschnitzel), fajitas de pui cu salsa, macrou prăjit, șalău pane cu cartofi, paste cu ton sau broccoli, chiftele de legume, chiftele de dovlecel cu brânză.

3 variante de aluat de clătite, găluști cu prune.

Și dacă ești fanul rețetelor coapte în cuptor, treci mai departe la Episodul 10, în bucătăria cu un cuptor.

Oricât ai fi de dezastru, poți învăța să gătești la tine în bucătărie (sau poți arde bucătăria prietenilor, după caz :P). Citește aici toate episoadele CURSULUI RAPID DE BUCĂTĂRIT marca #dezastruinbucatarie. Și treci la treabă, hai, vrem poze! 🙂