Ep. 99 – 3 variante de aluat de clătite

Dacă ajungeți în weekend prin zonă, la Prejmer are loc celebrul festival al clătitelor, motiv de carnaval înainte de lăsata secului (intrarea în post). Fashing-ul care începe în 11.11 la ora 11:11 cuprinde tot felul de petreceri și festivități, inclusiv carnaval cu paradă a măștilor și procesiuni stradale. În Țara Bârsei Prejmerul menține vie această tradiție săsească. 🙂

Dacă ajungeți sau nu, astăzi avem trei rețete de aluat de clătite, de încercat acasă. Plus un infinit de idei de umpluturi. 😀

1) Clătite cu ce-o fi, a celebrului Radu Anton Roman.

Ingrediente: 1 ou, 1 lingură cu vârf de făină, sare, 1 pahar cu lapte (100 ml).

Oul amestecat cu telul cu făină, adăugat un strop de sare și laptele. Aluatul este lăsat să respire 15 minute, după care clătitele se toarnă pe rând într-o tigaie de 20-25 cm, unsă cu o peliculă fină de ulei de floarea soarelui, cam jumătate de polonic și se prăjesc aproximativ jumătate de minut pe fiecare parte. Mie mi-au ieșit 4 bucăți într-o tigaie medie, de Ikea.

Dacă faceți cantitate mai mare, vă sugerez să adăugați puțin ulei direct în aluat, că altfel trebuie să ungeți tigaia de fiecare dată, să nu se prindă aluatul.

2) Crepes, de la Julia Child.

Ingrediente: 1 cană de lapte rece (250 ml), 1 cană de apă rece (250 ml), 4 ouă, 1/2 linguriță sare, 11/2 cană făină, 4 linguri de unt topit.

Aceeeași procedură, ouăle bătute cu telul, adăugat sare, făină, apa, laptele și la final untul topit. Amestecat bine să nu existe cocoloașe de făină, lăsat la frigider vreo 2 ore. Prăjite în tigaie, unsă inițial cu o peliculă fină de ulei, aluatul turnat subțire, ies aprox. 20-30 bucăți.

Eu am pus 4 linguri de ulei în loc de unt și am ținut aluatul vreo jumătate de oră la frigider, după care mi s-a părut că e prea gros, așa că am mai pus niște lapte. A ieșit un aluat fain de tot!!!

Radu Anton Roman spunea că clătita franțuzească e mai casantă și mai poroasă decât cea mioritică, dar mie aluatul franțuzesc mi s-a părut impecabil.

3) Clătite ca la tata acasă, rețeta #familiadezastru #pisiroz.

La mine acasă taică-miu e responsabil pentru clătite, pentru că a) știe să facă aluatul și b) știe să întoarcă clătitele în tigaie doar cu o mână. 🙂

Ingrediente: 2-3 ouă, 1 litru lapte, un vârf de sare, făină cât cuprinde, niște ulei de floarea soarelui.

No bine, la fel ca la rețetele anterioare, se amestecă ouăle și puțină sare cu telul, se pun alternativ, făină și lapte, astfel încât să iasă un aluat nici prea gros, nici prea lichid – exact, ca aluatul de clătite :P. La final puțin ulei și eventual, puțină apă minerală (ies mai poroase). Se lasă puțin să stea (o să vedeți că se mai îngroașă aluatul, drept urmare s-ar putea să mai puneți puțin lapte), după care se prăjesc, la fel, în tigaia unsă inițial cu un strop de ulei.

Provocarea este să faci un aluat cât mai subțire, din cât mai puține ouă. 😀

Dacă pecești aluatul, nu e bai, îl reparăm. 🙂 Dacă e prea gros, mai adaugi niște lapte sau apă. Dacă e prea subțire, mai pui niște făină, dar nu direct, că o să se facă cocoloașe, ci separat într-un alt vas, diluată în aluat. Dacă ai pus prea puține ouă și nu se leagă clătitele în tigaie, atunci, într-un vas separat mai amesteci niște ouă cu făină și le diluezi cu aluat. Dacă se lipesc, înseamnă că nu ai pus suficientă grăsime, așa că mai pui un strop de ulei (nu exagera, că nu faci cartofi prăjiți :)) )

No bine, și dacă am terminat aluatul, acum ce facem? 🙂 Umpluturile clasice de clătite, cel puțin prin zona mea culturală, sunt cu gem, cu dulceață, cu urdă și mărar sau cu brânză de vaci și stafide (cele mai bune le-am mâncat la Rapid… go figure 🙂 ). Nutella este o invenție relativ nouă și crepes Suzette nu prea se mai poartă. Înghețata poate fi o variantă pentru căldurile care vor veni. În rest, creativitatea este baza (dacă nu vreți umpluturi dulci, puteți încerca sărate).

Așa că weekendul ăsta, de Fashing și/sau Dragobete, iubește românește (sau săsește sau franțuzește) suflecă-ți mânecile și hai la ars clătite! 😛 Și, ca să dăm puțin din casă, marți, după Dragobete, avem o rețetă dezastruoasă de clătite, direct de pe continentul asiatic. 😀

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.