Ep. special [grecesc] – kolokithokeftedes sau chiftele de dovlecel cu brânză

Atunci când arzi chiftelele și-s bune de te lingi pe degete! 😛

Cu gândul la mare și la plajă, am distrus pentru voi o rețetă grecească. 🙂 Nici nu a fost prea complicat, am înlocuit feta cu telemeaua românească – că tot brânză albă-i 😀 – și am schimbat menta cu mărar și pătrunjel. Dezastruos de simplu și ușor. :))))))

Cea mai tare fază e alta: mama face chiftele de genul ăsta de foarte mulți ani și de fiecare dată ne conversăm de genul următor: am făcut chiftele de dovlecei, vrei? câh, nu, no way Jose. 😀 Și când colo trebuia să mă apuc eu să le fac, că le mâncam instant. LOL.

În rețeta de pe pinterest, 4-5 căni de zucchini dat pe răzătoare se amestecă cu 1 cană de feta mărunțită, 2 ouă bătute, 1 1/2 cană de făină, niște sare și piper, 3 cepe verzi tocate mărunt și 1/4 cană de mentă proaspătă tocată. În varianta mea am folosit doi dovlecei medii, juma de palmă de telemea, multă ceapă tocată, vreo 2-3 legături de mărar/pătrunjel, 2 ouă și făină cât cuprinde. 🙂

Musai de lăsat dovlecelul la scurs, după ce e dat pe răzătoare, altfel compoziția de legume nu se va lega (pentru asta se pune de fapt făina).

Cu lingurița în tigaie, chiftelele se prăjesc în baie de ulei (adică mai mult ulei decât cei trei stropi dietetici folosiți în general :D). Data viitoare cred că o să încerc să le pun pe hârtie de copt în cuptor să vedem cum ies (cu mai puțină făină în compoziție și doar puțin ulei stropit deasupra).

Cea mai complicată chestie e să nimerești temperatura potrivită – dacă e focul prea tare, se ard pe exterior, dar rămân crude, dacă e focul prea mic, se fac la sfântul așteaptă și se cam îmbibă cu ulei…

Lăsate la scurs într-o farfurie cu hârtie absorbantă. Se mănâncă cu mâna și cu tzatziki. 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *