[cursrapiddebucătărit 10] – în bucătăria cu un cuptor

Probabil ați realizat că majoritatea rețetelor de prăjituri și bunătăți făcute din carbohidrați necesită coptul într-un cuptor. Astfel că o bucătărie doar cu o plită și din care lipsește cuptorul este incompletă și de evitat, chiar dacă, în teorie, te ajută să prepari o mare parte din mâncare. 🙂

Coptul este o metodă de preparare care folosește aerul cald al cuptorului distribuit uniform asupra preparatului, la temperaturi între 180-250 de grade. Coacem în cuptor pâine, produse de patiserie, prăjituri. Și pizza. Multă pizza. :))))))

Căldura se transferă de la suprafață către interiorul preparatului. De asta uneori avem prăjituri arse în partea de sus sau în partea de jos, din tavă și cu mijlocul nefăcut.

Coacerea în cuptor (roasting) a unor preparate din carne se face de regulă la foc mic, astfel încât carnea să se pătrundă. Putem avea preparate cu bucăți mici de carne, care se fac mai repede și preparate cu bucăți întregi de carne, care necesită timp îndelungat. Și puțin talent artistic de bucătar. 🙂 Practic carnea este uscată și prăjită de aerul cald al cuptorului. Uneori vom folosi și apă sau diferite sosuri (fr. braiser), ai căror aburi să faciliteze reglarea temperaturii și umidității din cuptor, astfel încât să nu ne trezim cu un preparat care nu este comestibil. În cazul acesta vom avea o friptură la cuptor cu sos, echivalentul unei tocane făcute pe plită, dar care are o cantitate mai mică de lichid și o fierbere înăbușită la foc mic.

O altă formă de coacere este coptul în crustă (fr. en croûte), în care carnea sau legumele sunt acoperite de un aluat foietaj. Așa se face de exemplu beef Wellington, un preparat din carne de vită, legume și pateu în crustă de foietaj. Crusta protejează ingredientele din interior de căldură directă și sigilează sucurile naturale în interior.

O altă variantă este coacerea în crustă de sare, ex. preparate din pește.

Coptul în folie (fr. en papillote) este metoda prin care protejăm preparatul de căldura directă cu ajutorul foliei de aluminiu sau al hârtiei de copt. Astfel putem pregăti de exemplu pește. Sau puiul în punga minune. 🙂

Bain-marie, metoda folosită pe plită, poate fi folosită și în cuptor. De exemplu pentru desert – creme caramel sau pentru un fel principal – carne și cartofi sau legume la capac.

Cuptoarele moderne au multe facilități printre care posibilitatea de a programa timpul și temperatura, de a modifica direcția căldurii sau de a introduce abur. În timp, exersând diferite rețete, de complexități diferite, vei învăța cum să recunoști mâncarea făcută și vei deveni un bucătar Chef. Chiar Masterchef. Sau Chef dezastru în bucătărie. 😀 Bineînțeles că vei avea nevoie de mai multe ustensile – tăvi diferite, folii etc. dar este o investiție care merită.

PROVOCARE: Uite câteva idei de rețete pe care le poți încerca!

Foietaj rapid cu legume, friptură de vițel cu garnitură de orez, varză călită, pulpe dezosate la cuptor, drob de miel, cannelloni (aproape) vegan, tortilla cu legume, somon cu sparanghel la cuptor, chicken parmezan, pulpe în tavă cu legume la grătar, ardei umpluți, legume la cuptor, vinete umplute, plăcinta de pui a lui Reese, lasagna cu carne.

Pizza quattro formaggi, pizza cu struguri și semințe, pizza cu somon afumat, pizza ardelenească, pizza hawaii.

Rețeta de chifle de hamburger a Jamilei, tartă cu ceapă roșie și măsline, ciabatta, maneesh, covrigi bavarezi.

Mere coapte, plăcintă cu iaurt, prăjitură suedeză cu migdale și caramel, tartă cu piersici, foietaj cu vișine, mucenici, dovleac umplut, foietaj întors cu ananas și caramel, brioșe cu zucchini și nuci, panettone, turtă dulce, blueberry muffins, foietaj rapid cu mere.

Și dacă ai tot ce îți trebuie în bucătărie, nu mai sta pe gânduri, treci mai departe la Episodul 11, în bucătăria utilată ca la Masterchef.

Oricât ai fi de dezastru, poți învăța să gătești la tine în bucătărie (sau poți arde bucătăria prietenilor, după caz :P). Citește aici toate episoadele CURSULUI RAPID DE BUCĂTĂRIT marca #dezastruinbucatarie. Și treci la treabă, hai, vrem poze! 🙂