Presupunând că nu ați făcut toate prunele gem sau țuică, este cazul să sărbătoriți finalul lunii septembrie cu o oală mare de găluști cu prune (gomboți, plum dumplings, Zwetschgenknodel, szilvasgomboc,
Knedle ze śliwkami).
Până pronunțați gălușcă în toate variantele de mai sus, scoateți și sâmburii din prune, lăsându-le, dacă se poate, întregi. 😀 Dacă nu ați reușit, tăiați-le în jumătate, că e perfect, în loc de chestii rotunde o să vă iasă niște chestii mai plate și mai mici, la fel de gustoase.
Rețeta clasică spune că prunele se umplu cu zahăr și scorțișoară și se îmbracă într-un aluat de cartofi, după care se pun la fiert și când sunt gata, se dau prin pesmet prăjit cu zahăr tos și puțin unt sau ulei. După care se mănâncă fierbinți, până ți se face rău. :)))
No bine, eu am modificat rețeta (ce noutate, Claudia :)) ), am pus scorțișoara în pesmet și am scos zahărul din interior și din aluat, lăsându-l doar pe cel din pesmet. Voi nu faceți ca mine. Lăsați o lingură și în aluat.
La un kilogram de prune, cu tot cu sâmburi, am făcut un aluat din vreo doi-trei cartofi mari fierți în coajă, după care sfărâmați bine și amestecați cu niște unt sau margarină, 1 ou, sare, 1-2 linguri de zahăr – opțional și făină astfel încât să iasă un aluat care se poate întinde cu mâna și nu este extrem de lipicios. Nu exagerați cu făina pentru că nu vreți să vă iasă un aluat cauciuc.
Ce nu știți voi este că am pregătit eu găluștile, fiind extrem de mândră de cum arătau ele, după care am pus prima tură la fiert, am așteptat să se ridice la suprafață și după vreo câteva minute am zis, ar trebui să fie gata, hai să gust una… Am luat-o, tăiat-o și ups, aluatul nefiert și pruna din interior arăta cam dubios. Am mai așteptat 5 minute, am scos alta, am tăiat-o la fel… Ce dezastru, vai, ce mă fac… Până la urmă le-am fiert vreo jumătate de oră, timp în care am gustat juma de oală :))) (eh, nu chiar, dar pe aproape :P). La tura doi am reușit să mă prind de timp și la tura trei… no bine, am reușit să le lipesc de oală, drept urmare s-a desfăcut puțin aluatul și au ieșit un fel de găluști cu prune a la Cluj… Dar o fost bine, că le-am mâncat pe toate. :)))
Ne zici și câte kile mai ai? 😀 Nu, dar am zis că avem bonus niște porumb fiert, et voila! Lui ce i-ai mai făcut? Chiar nimic, l-am spălat, pus în oală, fiert, după care l-am sărat puțin și l-am mâncat.
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂