FAQ

Care-i treaba cu vegeta?

Vegeta sau bază pentru mâncare cu legume, sub formă de praf sau cuburi concentrate, este elementul magic, care te ajută în bucătărie atunci când faci ciorbe, tocănițe sau alte mâncăruri gătite și care poate substitui sarea și o parte din legume. Înainte de 1989 cam singurul brand de pe piață era Vegeta de la Podravka, din Croatia, ex Yugoslavia, astfel că a intrat în vocabularul curent ca substantiv. Exemple similare, ale unor branduri din comunism, devenite substantive comune sunt Adidas (“Unde îți sunt adidașii?”) sau Xerox (“Merg la xerox cu cartea de rețete.”).

De ce nu există cantități la toate rețetele?

Cu excepția rețetelor de prăjituri sau a unor rețete în care e musai să ai cantități, în rest eu gătesc după principii clasice românești, cu “un praf de sare”, “făină cât cuprinde” și “legume după ochi”. Cu alte cuvinte folosesc observația, experiența anterioară și logica pentru a decide cam ce cantitate de ingrediente să folosesc în funcție de numărul de porții și de vasele din dotare. Din fericire în bucătărie poți experimenta, că nu este o materie strictă.