Felicitări, cu o plită și o oală universul tău începe să arate muuult mai bine și să miroasă delicios. 🙂
După caz, vei avea o plită pe gaz, pe curent sau o plită cu inducție. Practic toate fac același lucru, transferă energie prin intermediul vaselor folosite, conducând la transformarea ingredientelor și scoaterea la iveală a diferitelor arome, astfel încât rezultatul final să fie nutritiv, gustos și sățios.
Și dacă ai o plită și o oală vei putea procesa termic mâncarea prin procedee precum fierbere, înăbușire sau la aburi.
Fierberea nu este altceva decât procesul de trecere al unui lichid în stare de aburi, sub acțiunea căldurii asupra masei sale. Apa fierbe la 100 de grade. Fierberea apei conduce totodată la procesarea termică a ingredientelor care se află în ea. Și care sunt transformate în preparate din ce în ce mai complexe. Și chiar arse, dacă am uitat oala pe foc până când se evaporă toată apa din ea. :)))) După caz, vei avea preparate care se vor pune la fiert în apa rece cu puțină sare (ex. carne, cartofi în coajă) sau doar atunci când apa clocotește (ex. paste).
Înăbușirea (brezarea) este modalitatea prin care vei sigila ingredientele într-o cantitate mică de ulei, după care acoperi cu puțină apă și pui capacul, lăsând preparatul să fiarbă în suc propriu, la o temperatură redusă, completând cu apă, dacă mai este nevoie, și care are ca efect frăgezirea ingredientelor (ex. carne) și transformarea acestora în mâncăruri savuroase.
Fierberea la aburi presupune ca ingredientele să fie fierte deasupra aburilor fierbinți. În acest caz vom avea nevoie de o oală dublă cu capac, două recipiente care se pun unul peste celălalt, cel de sus având niște orificii prin care să treacă aburul. În felul acesta putem găti legume sau pește. În bucătăria chinezească avem coșulețe de bambus așezate deasupra unui wok cu apă care fierbe.
Steamerul face exact același lucru. Caz în care ai nevoie de aparat și un racord electric, plus instrucțiunile de folosire.
O altă modalitate de fierbere este într-o oală sub presiune, care are un capac etanș, care nu va lăsa aburul să iasă, apa ajungând la 120 de grade, astfel că se creează o presiune care va reduce timpul de fierbere.
Fierberea la bain-marie se folosește când ai nevoie să pregătești preparate la o temperatură redusă și constantă, de exemplu creme, sosuri sau sterilizat conserve pentru iarnă. Și în acest caz vei avea un vas introdus parțial în vasul în care fierbe apa la foc mic.
Opărirea este procedeul prin care introduci ingredientele în apa adusă la punct de fierbere pentru o perioadă scurtă de timp, 2-3 minute. Așa poți pregăti de exemplu sparanghel.
Cu o oală și posibilitatea de a fierbe, vei putea găti orice fel de supă sau ciorbă, diferite mâncăruri gătite, cu sau fără carne, vei putea fierbe carnea, ouăle și peștele, legume și fructe și vei deveni mastercheful carbohidraților. Apropo, știi câte feluri de paste pot fi distruse într-o bucătărie? 😀
Rezultatul vor fi preparate finale, care conțin, după caz, toate grupele de alimente sau semi-preparate, care pot fi folosite ulterior în alte preparate (ex. carnea fiartă pentru diferite salate). Pe de altă parte fierberea este un procedeu dietetic, recomandat chiar și celor care sunt la regim alimentar.
Și cu puțin noroc și îndemânare, nu vei fierbe ingredientele până să le faci praf, decât în situația în care rețeta necesită acest lucru în mod specific. 🙂
—
PROVOCARE: Uite câteva idei de rețete pe care le poți încerca!
Supă ultra-rapidă, cu perișoare de pui/curcan, de morcovi și ghimbir, de fasole verde păstăi, de roșii, borș de lobodă, minestrone, ciorbă de pește, borș ultra-rapid de legume, ramen (treci peste călit și fierbe în loc ingredientele).
Salată de cartofi cu sos de mentă, salată de cartofi cu pește, salată orientală, salată Niçoise, Bacalhau à Gomes de Sá.
Salată de paste fundițe, salată cu paste cușcuș, salată exotică, linguini cu măsline și capere, spaghetti cu linte, linguini cu feta, lămâie și semințe.
—
Și dacă prin bucătărie ai descoperit și o tigaie, treci mai departe la Episodul 9, în bucătăria cu o plită și o tigaie.
—
Oricât ai fi de dezastru, poți învăța să gătești la tine în bucătărie (sau poți arde bucătăria prietenilor, după caz :P). Citește aici toate episoadele CURSULUI RAPID DE BUCĂTĂRIT marca #dezastruinbucatarie. Și treci la treabă, hai, vrem poze! 🙂