Societatea actuală, în special cea urbană, este obișnuită cu o diversitate de opțiuni în ce privește hrana. Fiecare apartament are bucătărie dotată cu cel puțin un aragaz și un frigider, astfel încât gătitul este o opțiune normală pentru oricine, indiferent de abilitățile tehnice (deschizi un youtube sau o suni pe mama și se rezolvă). O vizită prin piață sau supermarket va rezulta nu doar într-un coș cu ingrediente crude, unele dintre ele putând fi consumate ca atare, ci și o multitudine de produse procesate, mâncabile imediat sau după ce au fost încălzite. Plus produse semi-procesate. Plus în viața de azi este imposibil să nu găsești un restaurant care livrează acasă, dacă tu nu ai timp de mâncat acolo.
Și cu toate acestea există zone în care opțiunile nu sunt atât de numeroase. Și există momente în care s-ar putea să fii nevoit să improvizezi. Uneori de hobby – de exemplu ești într-o drumeție pe munte, alteori de nevoie, precum într-o situație catastrofică.
Așadar, ce opțiuni ai atunci când vrei să gătești, dar nu ai echipamente disponibile pentru a procesa termic mâncarea?
Prima opțiune este să consumi ingredientele ca atare – legumele și fructele sunt pe primul loc, urmate de brânzeturi și mezeluri procesate din carne. Bineînțeles, cele care se pot consuma ca atare și fără să uităm de igienă, că nu vrem să sfârșim cu intoxicații alimentare. Cine nu a mâncat cu poftă dintr-o roșie vara? 😀
O altă variantă să combini ingredientele în diferite preparate, precum salate, creme, sosuri, supe reci, sandvișuri, antreuri reci. Practic vei avea o minimă procesare, la temperatura bucătăriei, cu sau fără ajutorul condimentelor și/sau al unor ingrediente precum ulei, oțet și lămâie, și vei avea drept rezultat preparate care trebuie consumate imediat sau în decursul zilei, dacă nu ai posibilitatea de păstrare a lor la rece. Și posibil să ai nevoie de un minim de tacâmuri și veselă, dar poți crea și mânca o salată și direct din pungă, cu dressingul făcut de alții, dacă nu ai încotro. 🙂
Ținând cont că strămoșii noștri nu s-au născut cu oala magică sub nas, foarte multe preparate se pot face cu mâna. Durează mai mult și este nevoie să înveți tehnica (de ex. maioneza), dar odată ce ai dobândit cunoștințe și abilități tehnice, le vei putea replica în orice context.
Și cu puțină creativitate, vei putea reproduce orice dezastru, fără să trebuiască să investești prea mult în bucătărie. 😀
—
PROVOCARE: Uite câteva idei de rețete pe care le poți încerca!
Guacamole și gazpacho, în loc de blender, taie totul mărunt.
Sandviș de inspirație canadiană, cu puțin mango, folosește pui gătit, cumpărat din magazin sau Sandviș cu somon afumat.
Bruschete cu roșii, folosește pâine crocantă în loc de pâine prăjită.
Salată verde asortată cu afine și brânză, Salată de castraveți cu rodii, brânză și mentă, Salată colorată, Caprese, grecească, bulgărească, Waldorf, Salată cu pepene, castravete și brânză, Salată cu căpșuni, Salată de pește, Salată de praz cu gutui.
Salată de fructe cu antioxidanți.
—
Și dacă bucătăria nu este tocmai goală, treci mai departe la Episodul 8, în bucătăria cu o plită și o oală.
—
Oricât ai fi de dezastru, poți învăța să gătești la tine în bucătărie (sau poți arde bucătăria prietenilor, după caz :P). Citește aici toate episoadele CURSULUI RAPID DE BUCĂTĂRIT marca #dezastruinbucatarie. Și treci la treabă, hai, vrem poze! 🙂