[cursrapiddebucătărit 2.0] – intro sau despre ce discutăm sezonul acesta

Bine v-am găsit la sezonul al doilea al Cursului rapid de bucătărit în care vom discuta, ca între amatori pasionați de distrus chestii prin bucătărie, despre gătit, sau tehnicile prin care transformăm ingredientele crude în mâncare comestibilă. Sau arsă, după caz. :))

Descoperirea focului a dus la diversificarea hranei, făcând ca procesarea termică să stea la baza majorității rețetelor. Refrigerarea și congelarea au ajutat la prelungirea termenului de păstrare. Iar creativitatea tehnologică din ultimii ani a dus la produse science-fiction, precum alternativele vegane din legume sau carnea produsă în laborator din culturi de celule. Ziua în care mâncarea va crește direct pe raft nu este foarte departe. 😀

Până atunci însă hai să vedem ce modalități avem de a găti acasă, de la o bucătărie în care nu există prea multe ustensile și echipamente, la cea mai dotată bucătărie de acasă, fix ca la Masterchef.

Și cum studiourile noastre colorate se află pe magicul tărâm transilvănean, să luăm exemplul cartofilor, o legumă locală istorică, care nu se poate consuma crudă și care, procesată termic, este mâncare de bază. Ca să gătim cartofi îi putem fierbe, pentru cartofi natur, salată de cartofi, tocană sau piure, pregăti în steamer sau în air fryer pentru o garnitură simplă, îi putem prăji pe post de cartofi pai sau hash browns, coace în cuptor sau pe grătar sau pregăti în tavă și îi putem transforma în rețete savuroase precum cartofi gratinați, cartofi franțuzești sau crochete. Și acestea sunt doar câteva idei de dezastre rapide. 🙂

Chiar dacă pentru fiecare rețetă avem nevoie de alte echipamente, modalitățile de procesare termică se bazează toate pe transformările chimice ale ingredientelor și pe transferul de energie facilitat de sursele de căldură și ustensile, vasele în care gătim.

Până la procesarea termică va fi necesar să pregătiți ingredientele: să le sortați pe categorii, în funcție de ce veți găti; să spălați și să curățați; să tăiați sau să porționați. Abia apoi veți trece la pasul următor, procesarea termică, folosind unul sau o combinație din procedee precum fierbere, înăbușire, sotare, prăjire, frigere sau coacere.

Dacă vi se pare prea complicat, mergeți pe copy-paste; stați în spatele unei persoane cu experiență în bucătărie și repetați pașii, astfel încât să aveți un rezultat comestibil. Experimentați cu mai multe rețete, după care reveniți pe la noi prin bucătărie și veți vedea cum informația devine brusc digerabilă. 🙂 Sau comandați ceva bun și dulce de la livrări; zahărul moderat ajută la activități intelectuale. 😛

Pentru toți ceilalți, click pe episodul următor, Episodul 7, în bucătăria goală.

Oricât ai fi de dezastru, poți învăța să gătești la tine în bucătărie (sau poți arde bucătăria prietenilor, după caz :P). Citește aici toate episoadele CURSULUI RAPID DE BUCĂTĂRIT marca #dezastruinbucatarie. Și treci la treabă, hai, vrem poze! 🙂