[prăjitorturișicafea 44] – tartă cu gutui

Astăzi, moș Nicolae ne aduce o felie de tartă cu gutui. Și o nuielușă. :))

Am mai făcut tartă cu gutui, dar de data aceasta am folosit un aluat ușor modificat.

Aluatul: 125g făină, 63g unt și 3 linguri de apă rece – până aici este aluatul folosit în general la tarte; 1 ou, 1 lingură zahăr și vreo 2 linguri de migdale măcinate, încă 10g de unt. Amestecate, iese un aluat ușor lipicios, dat la frigider pentru 30 de minute. Întins pe făină, să nu se lipească, iese o foaie pentru o tavă obișnuită de tartă și din resturi facem grilajul și formele de deasupra.

Umplutura: vreo 5 gutui sau 1 kilogram de fructe, curățate de cotor, tăiate felii, puse în cratiță cu o cană de apă și fierte la foc mic până devin gem. Răcite ușor, blenduite, dacă mai rămân bucăți mari. Înapoi pe foc, adăugat 3 linguri de zahăr brun și un praf de scorțișoară și fierte, să se lege bine. Dacă fructele nu sunt foarte dulci, mai adăugați puțin zahăr.

Pregătim tarta: în tavă, întindem aluatul, presărăm puțin griș, să absoarbă zeama de la fructe, apoi întindem umplutura rece de gutui. Punem resturile de aluat, cât mai artistic. :)) Dăm la frigider pentru măcar jumătate de oră.

Coacem în cuptor preîncălzit, la foc potrivit către mic, aproximativ 30-40 de minute. Tăiem doar după ce s-a răcit. De preferat a doua zi. 😀

Cred că este printre puținele tarte cu aluat dulce, că eu prefer să pun zahăr doar în fructe, ca să fie cât mai puțin. Fructele sunt acrișoare. Și arată și bine.

Unica problemă este că s-a lipit puțin de tavă. Data viitoare voi pune un pic mai multă făină în aluat și cred că se rezolvă problema asta. 🙂

Rețeta este de pe BBC GoodFood și avea deasupra fructelor un crumble din zahăr, făină, fulgi de ovăz și unt. Puteți încerca și varianta aceasta.

O felie de tartă și o cafea fierbinte. Dezastru curat! 😀

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *