Fiind o zi națională, astăzi avem o rețetă românească, plăcinte cu telemea și mărar. Ceva ce nu aș fi mâncat acum câțiva ani nici dacă mă mituiați cu dolari și un cartuș de Kent. Sau caltaboș și cârnați. Nu, nu, nu! Și uite cum ajung eu nu doar să scriu rețeta, dar chiar să o fac și să mănânc rezultatul. LOL. :))))
Am mâncat plăcinte calde, fierbinți chiar, astă vară-toamnă, pe căldură, prin zona Oradea. Ale mele n-au ieșit chiar ca ele, dar sunt pe calea cea bună. :))))
Practic avem un aluat de pâine/pizza, care se întinde porționat, rotund și o umplutură clasică, de telemea cu mărar. Ca merdenelele, doar că prăjite în tigaie, cu puțin ulei. Și dacă nu vreți telemea, există și alte umpluturi, precum cartofi sau varză.
Aluatul pe care l-am folosit a fost unul de la Gennaro, cu 500g făină, 325g apă călduță, 7g drojdie uscată și 10g sare (mai puțină, în cazul meu). Făina am combinat-o, 80g integrală și restul făină de 650, că așa s-a nimerit. După ce amestecați ingredientele, frământați bine aluatul vreo 5-10 minute. Al meu a arătat impecabil, după care a crescut foarte bine, dar l-am lăsat mai mult de o oră.
Umplutura a fost ochiometric, un pachet mic de telemea de vacă, dat pe răzătoarea mică și amestecat cu o legătură de mărar tocat. Mai puteți pune niște brânză de vaci grasă, smântână și ouă, astfel încât să iasă o compoziție legată, ca o cremă (să nu curgă). Dar nu e musai.
Aluatul, după ce crește, îl porționăm, după care pregătim plăcintele. Întindem o foaie subțire, rotundă, punem o lingură-două de umplutură și strângem marginile către centru, după care întoarcem și mai întindem o dată plăcinta rotund.
Prăjim în tigaie, cu puțin ulei, câteva minute pe ambele părți. Eu am reușit să le ard ușor – ca un dezastru autentic ce sunt 😀 – dar au fost foarte bune la gust. Și aluatul, foarte bun.
Și bineînțeles că nu-s prea rotunde, dar nu cred că aveați pretenții? 😛
Până la următoarea defilare, la plăcinte înainte! 😀
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂
Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂
Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.