[prăjitorturișicafea 39] – tartă cu cireșe și amaretto

Am mai făcut tartă cu cireșe, chiar bună, dar de data aceasta am vrut să încerc tarta pe care o mânca agentul Cooper în Twin Peaks, dacă vă mai aduceți aminte de serial. 😀

La vremea respectivă, prin anii 90, a prins plăcinta cu afine ca fiind reprezentativă pentru serial. Dar se pare că fie avem memorie selectivă, fie n-am băgat de seamă, căci plăcinta cu aluat fraged și cu cireșe (tartă, cum îi spunem noi) era nelipsită alături de o cană de cafea, de fiecare dată când detectivul se oprea în restaurantul tipic american.

Așa că astăzi avem o improvizație, dezastru curat, cu un aluat fraged, care de abia s-a întins și o umplutură de cireșe și amaretto. 😀

Pentru că am folosit o tavă mică, rotundă, pentru 4 porții, am folosit 250g + 1 lingură de făină, 125g unt, un praf de sare și 3 linguri de apă rece, 1 lingură de griș, 1 kg de cireșe, 2 linguri de zahăr și 1 lingură de lichior amaretto.

Toate ingredientele pentru aluat amestecate, lăsate să stea puțin la rece și apoi am întins două foi. Pe prima am pus-o în tavă și am înțepat-o din loc în loc cu furculița, după care am presărat puțin griș.

Cireșele, curățate de sâmburi și spălate, le-am amestecat cu zahăr și amaretto și le-am pus să fiarbă puțin, la foc potrivit, am scurs zeama, după care le-am amestecat cu o lingură de făină (în loc de amidon).

Umplutura, rece, am turnat-o peste aluat. Am optat pentru cea de-a doua foaie să fie un model grilaj, dar nu e musai.

La cuptor, la foc potrivit, vreo 30-40 de minute sau mai mult, în funcție de cuptor. Este gata când aluatul este auriu și umplutura scoate bule.

M-am chinuit să întind foile – n-a fost ziua bună pentru aluat fraged, apoi a durat mai mult la copt, că am uitat că am un cuptor cu probleme de personalitate. :)))) Dar rezultatul a fost gustos și aluatul super fraged. 🙂 Și tarta suficient de dulce, fără prea mult zahăr adăugat, pentru că am avut niște cireșe pietroase, închise la culoare, foarte bune și foarte dulci.

Ca să vă simțiți ca în America, dacă tot e ziua ei astăzi, serviți o felie de tartă – plăcintă cu cireșe cu o cană mare de cafea Americano și muzica din Twin Peaks, de pe youtube. 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *