Și ce avem noi astăzi Fräulein? Eine kleine cherry pie. 😀
Oficial este una dintre cele mai complicate chestii pe care le-am făcut vreodată, ținând cont că doar durata coacerii depășește o oră. Întreagă. Eine ganze Stunde!!! OMGosh… (Cine nu înțelege adevărata dimensiune a acestui fapt nu gătește rețete de maxim 15 minute :)) ).
Am o carte cu rețete de tarte și plăcinte de peste ocean din care m-am inspirat inițial. După care m-am apucat de research pe net și inventariat aluaturi diferite. La finalul acestei etape am ales două variante, unul basic, cu făină și grăsime și cel de-al doilea, în care se adaugă ouă. Este destul de simplu de ținut minte, proporția este de 1:2 (1 porție grăsime, 2 făină).
Varianta 1 (2 foi) : 500g făină, 250g unt (sau puteți amesteca unt și margarină), 6 linguri apă rece, sare.
Varianta 2 (2 foi): ingredientelor de mai sus li se adaugă 2 ouă.
Variațiuni: dacă vreți un aluat dulce mai puteți adăuga o lingură de zahăr (deși posibil aluatul va fi mai greu de manevrat), dacă vreți un aluat picant, etc. adăugați condimente, dacă vreți alte fițoșenii, puneți nuci măcinate, etc. Dacă nu se leagă cum trebuie, mai adăugați niște apă (eu am pus vreo 8-10 linguri în prima variantă). Aluatul doi s-ar putea să vă iasă ușor lipicios, dacă ați pus mai multă apă decât trebuie (ori reparați situația adăugând făină, ori îl băgați așa la frigider și cu puțin noroc poate se va întinde la final).
Ingredientele se frământă cu mâna sau mixerul, până se leagă într-un aluat (nu prea mult, că cică devine elastic și nu mai este aluat fraged), după care se acoperă cu folie și se bagă la frigider pentru vreo oră.
La primul aluat am uitat să pun sare. :)) După care m-am cam chinuit să-l întind – nu știu dacă din cauză că l-am frământat prea mult cu mixerul sau pentru că l-am uitat prea mult la frigider. :))) La cel de-al doilea am grăbit procesul de răcire și l-am băgat în congelator, nu de alta, dar răbdarea mea era pe terminate. :))) Din fericire, chiar dacă cred că am scăpat vreo două linguri de apă în plus, răcit a avut consistența potrivită și l-am putut întinde.
Scos din frigider aluatul se împarte în două și se întinde în două foi, cu sucitorul. Prima se pune în tavă, deasupra umplutura de fructe și apoi cea de-a doua foaie. Eu le-am înțepat cu furculița pe amândouă.
No bine până a stat aluatul în frigider m-am apucat de curățat cireșe. Vreo 3 kg. :))) La două zile după ce am terminat tarta de mâncat degetele mele încă nu și-au revenit din trauma curățării de sâmburi de cireșe. :)))) Am apreciat faptul că nu mai există viermi în cireșe, dar sincer nu inventează nimeni cireșele fără sâmburi? 😛
Cum se face umplutura: în cazul meu aprox. 1 kg de cireșe curățate de sâmburi și spălate, amestecate cu 2-4 linguri de zahăr (dacă sunteți americani probabil veți pune o cană de zahăr) și 3 linguri de făină. Și dacă vreți câteva cubulețe de unt (pe care eu le-am ratat, că nu mi s-au părut relevante).
Cuptor fierbinte, am copt tarta la foc potrivit timp de aprox. 45 minute, cu o folie de aluminiu deasupra, după care încă 15-20 minute, fără folie. Am vrut să îi pun folia la final doar pe margini, ca să nu se ardă, dar am reușit doar să-mi ard niște degete. :))) La a doua tartă (da, am făcut două :D) am dat focul prea încet așa că a trebuit să o las mai mult (nu faceți ca mine, riscați să vi se ardă o parte și cealaltă să rămână necoaptă).
Tarta e făcută când aluatul este copt și umplutura de fructe scoate niște bășicuțe sexi. :))
Au ieșit 8 porții consistente – große und sehr gut 😀 (în tavă de 25 cm). Dacă nu ați mai făcut puteți încerca pentru prima dată într-o tavă mai mică, cu doar o parte din ingrediente.
La tura următoare aș vrea să încerc varianta cu piersici sau caise. Să vedem ce fructe vor fi prin piață.
UPDATE 10.2020
Am încercat și variantele cu prune și gutui, cu aluatul simplu, fără ouă, cu o cantitate redusă de zahăr.
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂