Ep. 195 – turtă dulce (prăjitură)

În copilărie mama ne făcea o turtă dulce care semăna a prăjitură cu arome specifice. Pentru că este un pandișpan aromat cu smântână în compoziție. Și untură (sorry, e dieta transilvăneană de sezon 😀 ).

Ingrediente: câte un pahar de zahăr pudră, miere, smântână și untură moale, 3-4 pahare de făină, 4 ouă, 250g nucă tăiată cu cuțitul, și câte o linguriță de bicarbonat, scorțișoară și cuișoare pisate.

Se amestecă zahărul, mierea, smântâna, untura, gălbenușurile și bicarbonatul stins cu oțet/ zeamă lămâie, apoi de adaugă făina, aromele, albușurile bătute separat spumă și nuca. La cuptor, la foc potrivit, 40-45 de minute, în tavă tapetată cu unt și făină sau pe hârtie de copt. Când este rece se taie pătrate sau romburi.

No bine, am adaptat rețeta ușor de tot. :)))) Am pus smântână și iaurt – resturile din frigider, și am măsurat aproximativ egal cantități de miere și untură, plus zahărul la jumătate. La fel, proporțional ouăle și făina, plus aromele și bicarbonatul. În funcție de ce experiență aveți în distrus rețete, puteți încerca varianta originală sau puteți adapta la preferințele personale (untul se poate folosi în loc de untură).

Este alternativa mai rapidă la turta dulce de sezon, cea care se taie frumos cu forme și se decorează, dacă ai timp și dispoziție- uite aici o rețetă dezastruos de bună. Anul viitor. 🙂

Și acum să vă povestesc despre rezultatul final: am turnat eu aluatul într-o tavă, gândind că va fi ca la brioșe, o să crească frumos, puțin din tavă. Doar că, surprize-surprize, a crescut puțin mai mult și aproape a sfârșit în cuptor… :)))) De ținut minte că trebuie o tavă înaltă! De copt, s-a copt… dar… nu este suficient de dulce…

Și uite așa am pecit-o pe final de an și am făcut o turtă dulce care nu este dulce! :))))))))) Și când eram pe punctul de a modifica domeniul blogului… uffff. Cred că o perioadă stau departe de aragaz. :))))))))

PS: Din fericire nu am fotografiat tava, nici cuptorul. :))

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.