Ep. special – turtă dulce de Crăciun

Turtă dulce, gingerbread, Lebkuchen. Un soi de biscuiți îndulciți cu miere sau melasă și condimentați cu ghimbir, scorțișoară, nucșoară și mai ales cuișoare. Se zice că pe la începuturi erau recomandați pentru indigestie, ca mai apoi să facă parte din dulciurile tradiționale de Crăciun. Ce-i drept condimentele sunt perfecte pentru vremea friguroasă de iarnă.

Rețeta mea obișnuită este de fapt o prăjitură, dar anul ăsta am zis să încerc și varianta de biscuiți decorați. Știți voi, cei care se cumpără mai ales de pe la târgurile tradiționale și în care, uneori, îți rupi dinții. :)) 

Am combinat – no bine, ce vă așteptați??? 😀 – o rețetă de la Jamie, care topește pe foc ingredientele umede, după care le amestecă cu cele uscate, cu cea de-a doua variantă, cea care mixează la rece ingredientele. Rezultatul nu a fost chiar dezastru.

125 g unt, 3 linguri miere (sau melasă), 100g zahăr brun (sau normal, ce aveți) se pun la topit, pe foc mic, amestecând în continuu, după care se lasă să se răcească ușor. În această compoziție se adaugă ingredientele uscate: 300 g făină, praf de copt, sare și condimente (câte jumătate de linguriță de scoțișoară, cuișoare, nucșoară, măcinate și două lingurițe de ghimbir măcinat). Eu nu bag mâna în foc, dar cred că am ratat sarea. :))) Și nucșoara. Plus am folosit pudră de ghimbir, dar voi puteți folosi și ghimbir proaspăt, dat pe răzătoare. Până aici fuse rețeta lui Jamie. Ce am împrumutat de la ceilalți a fost 1 ou, adăugat la final (aluatul ar trebui să fie cât mai rece), plus încă o lingură de făină.

A ieșit un aluat super lipicios, băgat în pungă, la rece, măcar o oră. În cazul meu, două zile, că nu am avut timp de el :))) După care se întinde pe o planșetă pudrată ușor cu făină și se taie cu formele. Am încercat mai multe variante, de mărimi și grosimi diferite, dar biscuiții mei au ieșit destul de subțiri. La cuptor, în tavă cu hârtie de copt, la 180 de grade (mediu spre mic), vreo 10 minute. De fapt urmăriți îndeaproape și mutați tava, dacă nu vreți să ardeți turta dulce, ca mine. :)))

Este un aluat destul de pretențios comparativ cu altele, dar, o dată pe an, merită. Poate fi o activitate haioasă de făcut cu kinderii sau prietenii.

Îi poți lăsa așa sau îi poți decora. Cu tot felul de fructe uscate, bombonele sau fulgi de cioco sau cocos. Sau cu royal icing. 

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *