Ep. 194 – mini empanadas cu pui și legume

Am mai încercat eu să fac empanadas acum vreun an-doi, dar a fost un rateu atât de mare, încât mi-a fost jenă să vă arăt. Pot doar să vă spun că foietajul și sosul de legume nu se împacă bine. :)))

De data aceasta am studiat rețetele de la Martha Stewart – pe site are nenumărate variante – și am ajuns la concluzia că voi încerca să respect (măcar) rețeta de aluat. 😀

Umplutura: un ardei gras roșu, o pungă de ardei verzi spanioli de copt (s-au găsit prin Lidl, arată a niște ardei iuți mai grăsani și sunt cam amari), o ceapă roșie, curățate, spălate și tocate mărunt; jumătate de morcov, curățat, spălat și dat pe răzătoarea mică; niște tulpini de apio tocate; jumătate de piept de pui fiert, tocat mărunt; puțin suc de roșii sau roșii în bulion; sare, piper, coriandru, scorțișoară, chimen. Legumele călite cu puțin ulei, când sunt moi, adăugați carnea fiartă, condimentele și sucul de roșii și lăsați să fiarbă la foc mic până se reduce sosul de tot (atenție, să nu ardeți!). Se lasă la răcit. Dacă vreți vegan, folosiți doar legumele. Dacă vreți altele – de ex, faceți curat prin frigider, este ok, important e să vă placă combinația (eventual prima dată faceți o cantitate mică).

Aluatul: 700g făină, 200g unt și untură (margarină pentru cine nu servește), sare, un praf de copt, o cană de apă, amestecate; iese un aluat tare, elastic, care se întinde cu sucitorul și se taie cercuri cu o formă sau un pahar (de 8-10 cm). Am întins aluatul cât de subțire s-a putut. Pe cercuri se pune umplutura, apoi se închid în formă de semicerc. Dat cu ou pe deasupra, dacă nu uiți, ca mine. Pentru o porție cred că merge cam un sfert- o treime de aluat. Din cantitatea asta coci pentru tot cartierul. :)))))

La cuptor, pe foaie de copt, foc potrivit aprox. 30 minute. Verificați, să nu se ardă.

Sunt chiar bune. Se pot consuma fierbinți sau reci. Cu salsa sau un sos lângă.

Empanadas, care înseamnă “în aluat” există și în varianta prăjit și vin ca origine de la spaniolii din Galicia. Noi avem bușeurile cu diverse, care se fac cu foietaj. Aluatul e bun și pentru plăcintele cu carne sau legume englezești, cele făcute în formă de tartă.

Și uite așa am mai distrus o rețetă. 😛

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *