Începem anul în forță, cu o rețetă autohtonă de merdenele, aceste bucăți de artă culinară, care țin de foame, frig și oferă alinare în cele mai diverse locații. De astăzi și la tine, în bucătăria cea dezastru! 😛
Eu nu am mâncat merdenele până nu mi-au adus ai mei de la București, de la Piața din Obor. Între timp locația a falimentat (sau s-a mutat??). Altele care (încă) sunt bune, dar se cheamă plăcinte, nu merdenele, sunt la piața Dacia, este un chioșc de patiserie către ieșirea din piața deschisă.
Ultima oară când am cumpărat merdenele de la covrigăria din stația de lângă mine au avut un gust dubios, n-aș putea spune că de detergent, dar bănuiesc că e de la grăsimea folosită. Și cum vroiam să învăț să fac plăcinte, dar nu m-am băgat la chestii complicate, am sfârșit făcându-le acasă.
Of course, mi-am permis să distrug o rețetă atât de faimoasă pentru că m-am antrenat întâi cu pateuri rapide – rețeta o găsești aici.
Din ceva emisiune veche de pe youtube am aflat că denumirea sucitorului/făcălețului este merdenea, de unde numele produsului care se întinde cu merdeneaua (de căutat dacă e adevărat, lol).
Merdeneaua este o plăcintă cu brânză, respectiv există două feluri de aluat, cu sau fără oțet, care se întind cu grăsime și se umplu cu o combinație de brânzeturi cu ouă.
Ingrediente: 340g făină 000, 10 g sare, 200g apă, 120g untură, 10g ulei, 160g telemea, 210g brânză de vaci, 1 ou. Ies 10 bucăți.
Aluat: amestecate apa și sarea, să se topească, după care adăugată făină, omogenizat și frământat pentru vreo 10 minute. După care se lasă 30 minute în repaos. Apoi se taie în 10 bucăți, care se fac bile rotunde.
Pe o suprafață de lucru unsă cu ulei, întindem fiecare bilă cu mâna și ungem cu untură, după care împăturim în trei și apoi în patru (sau rulat). Este același principiu ca la foietaj. Lăsăm să stea la frigider încă 30 de minute.
Umplutura: telemea rasă, amestecată bine cu brânza de vaci și un ou. Dacă vreți puteți adăuga și mărar.
Fiecare bucată de aluat se întinde ]n strat subțire sub formă de dreptunghi, se pune o lingură de umplutură pe mijloc, se aduc marginile către interior, ca la plic, și se pune în tavă cu partea de sus jos.
Se unge cu untură deasupra.
La cuptor 20-30 minute, foc potrivit.
Am făcut o tură, sărate. Tura a doua a fost mai bună, că am pus mai puțină sare și am pus și brânza la desărat. Doar, atenție, să lăsați să se scurgă bine de zeamă.
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.