Cookingbookclub 35/ rețete asiatice

Recunosc că nu am mâncat prea multe rețete asiatice la viața mea. Am citit ceva pe subiect, dar sunt multe ingrediente pe care nu le pricep și nu știu dacă îmi plac sau nu. Prin supermarketuri avem raft de asiatice și avem săptămâna de profil la Lidl, deci nu ar fi chiar așa de complicat. Și când nu știi, pui niște sos de soia și ghimbir și voila, are gust de asiatic. :))

Aș fi vrut să fac pachețele de primăvară/toamnă, pentru că cele congelate sunt oribile, iar cele de la fastfood în afară de aluat și niște rămășițe de varză n-au nimic în ele. Doar că îți trebuie răbdare să le faci, ceea ce eu nu posed în această perioadă. No bine, vor fi bune și la Crăciun. Dacă nu la ăsta de acum, la următorul. :))))

Pui cu sos de portocale

Asiatico-american. Sunt mai multe variante de rețete pe internet, în care puiul se macerează în sos de soia sau acesta se adaugă în sosul de portocale, alături de ghimbir. Eu am preferat varianta cea mai simplă, cu trei ingrediente: piept de pui, suc de portocale și gem de portocale.

Un piept de pui, tăiat bucăți mici, se condimentează cu sare și piper și se amestecă cu făină și puțin pesmet. Ca la șnițel, doar că nu avem ou. În tigaie se pune puțin ulei, se adaugă bucățile de pui, care se prăjesc bine, pe ambele părți. Apoi se toarnă deasupra un sfert de pahar de suc de portocale (atenție, să nu vă ardeți cu aburul!) și se pune o lingură de gem. Puteți dilua gemul cu suc, după care să le adăugați în tigaie. Se amestecă puiul cu sosul și se lasă vreo câteva minute, să se îngroașe. Iese dulce-acrișor, excelent de combinat cu orez sau legume. Eu am tras la tigaie cu ulei și un strop de sos de soia la final niște ardei, zucchini și morcov și ăstea au fost legumele pentru puiul cu portocale.

Varianta aceasta de rețetă este dintr-o carte intitulată The Ultimate Volumetrics Diet, de Barbara J Rolls.

Sandviș vietnamez și salată cu mango thailandeză

De la Andrea Nguyen, The Banh Mi Handbook, am învățat că vietnamezii sunt specialiști în sandvișuri. Cu baghetă, unt și salam. Moștenire de pe vremea când erau sub stăpânire franceză, pe care au luat-o cu ei când au emigrat peste Ocean, în timpul războiului din Vietnam. Toate sandvișurile ei sunt variante cu unt sau maioneză, cărnuri reci, acrituri, ceva iute și un sos care seamănă cu sosul de soia intitulat Maggie Seasoning (făcut din proteină hidrolizată de grâu).

Seamănă cu clasicul sandviș cu franzelă, unt și salam, pe care mai pui un castravete, crud sau acru, în funcție de sezon și arunci o frunză de pătrunjel verde și un ardei iute tocat. 😀

Eu n-am făcut sandviș în baghetă, ci în două felii de pâine integrală. Făcută acasă de Chef. Pe pâine am pus un strat subțire de maioneză, niște șuncă de porc, felii subțiri de castraveți acri și ardei gras roșu. Plus o felie de salată verde. Ar mai fi trebuit frunze de pătrunjel verde sau coriandru, ceva iute și faimosul Maggi, dar a ieșit ok și varianta autohtonă. Chiar dacă nu a ieșit iute. 🙂

Separat am combinat niște felii de mango din conservă cu un castravete cornichon, două ridichi și jumătate de ardei roșu gras, plus niște felii invizibile de ceapă roșie. Toate tăiate fideluță și stropite cu zeama de la jumătate de lămâie și niște sos de soia. Inspirația salatei este de pe internet, unde există numeroase variante, în funcție de legumele preferate, sezonalitate și disponibilitate. Și aici ar mai fi trebuit ceva iute, plus niște alune prăjite (dar eu aveam proteine în sandviș). Și niște ulei de susan și usturoi tocat în dressing.

Mango rămas, dacă nu îl mănânc cu furculița direct din conservă, poate îl combin cu niște pui și orez. Mai vedem. 😀

Până data viitoare, nu distrugeți bucătăria, doar rețetele! 😛

#cookingbookclub #newoldtrendygold pentru că anul acesta experimentăm cu rețete noi, vechi, la modă sau cu rețete fără de care bucătăria așa cum o știm astăzi nu ar exista.

Intră și tu în gașca #dezastruinbucatarie, pe facebookinstagram sau pinterest.

Citește toate articolele #cookingbookclub aici. Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. Și dacă ești pasionat de #prăjitorturișicafea, apasă aici. Nu uita că să previi este mai ușor decât să tratezi și că nu poți arde rețete cu succes dacă nu știi prim ajutor în bucătărie – citește aici mai mult. Și dacă vrei să afli mai multe despre gătit, uite aici un curs rapid de bucătărit.