Ep. special [horror] – trandafiri din mere în foietaj

Astăzi avem un episod, ușor horror, că e sezonul. 😛 Trandafiri din mere în foietaj. Două ingrediente, ușor de făcut, la prima vedere, există tone de filmulețe pe net, care să te ajute. Doar că nimeni nu îți spune că există șanse maxime ca produsul final să iasă necopt, deși în poze arată bine…

Prima tură

În prima tură merele, aranjate invers decât trebuia și fără coajă, aproape s-au carbonizat în partea de sus, foietajul arăta copt la exterior, dar pe cel din interior l-am aruncat la gunoi, după ce am recuperat merele; în plus s-a prins de tavă, asta după doar 20 de minute de copt. După cum se vede din poze, arată comestibil, chiar simpatic. În realitate, foietajul nu a putut fi mâncat.

Tura a doua

După jumătate de zi de cercetare online și după discuții cu Chef, ca să înțeleg ce să fac diferit – vă povestesc mai jos cum – foietajul meu a stat în cuptor 40 de minute, adică dublu față de prima dată; merele tot s-au ars sus, dar foietajul exterior s-a copt bine și a ieșit crocant; cel din interior s-a copt un pic mai bine de jumătate, astfel că a putut fi mâncat, dar nu a fost ce trebuie. Bineînțeles că în poze arată seducător (ars cât trebuie, da?! :))))) )

Cum se face, ingrediente și tehnică

Pentru 6 bucăți aveți nevoie de un aluat foietaj (cel de la Lidl are dimensiunile potrivite, deși calitativ este sub Linco sau Morărița) și 2-3 mere (Golden mi s-a părut cel mai bun la gust, le-am combinat cu mere roșii); zeama de la o lămâie, o lingură de zahăr tos, un praf de scorțișoară, una-două linguri de jeleu sau dulceață/gem (am folosit de corcodușe, ni se recomanda caise sau mere); o lingură de griș sau pesmet.

Aluatul proaspăt sau decongelat, se întinde și se taie pe lățime în 6 fâșii. Merele, se taie în jumătate, se scobesc de cotor, apoi se taie felii subțiri, se pun pe o farfurie, se stropesc cu zeamă de lămâie și se bagă pentru 2-3 minute la microunde, să se înmoaie. După care se lasă la scurs și răcit în strecurătoare (este un pas important!). Separat, jeleul sau gemul se amestecă cu doi stropi de apă, se încălzește la microunde câteva secunde, se amestecă să se omogenizeze și se lasă la răcit.

Fiecare fâșie de aluat se unge cu un strat subțire de jeleu, se presară cu puțin zahăr tos și scorțișoară și cu griș/pesmet; acesta ar trebui să ajute la absorbția umidității din fruct, astfel încât să permită foietajului să se coacă. Peste aluatul se aranjează felii de măr pe orizontală, cu coaja în sus (cam 5-6 felii pe o fâșie), astfel încât să rămână puțin fruct în afară. Partea de jos a aluatului se împachetează peste mere, după care foietajul se rulează, nu foarte strâns, într-un trandafir de aluat și mere. Folosiți puțină apă să lipiți aluatul la capăt.

Trandafirii se pun într-o tavă de brioșe, unsă cu puțin unt. În mod normal foietajul are grăsime, astfel încât să nu se lipească, dar extra de grăsime ajută foietajul copt să poată fi scos mai repede din tavă.

Foietajul se coace în cuptor preîncălzit, la 190 de grade, timp de 40 de minute. După maxim un sfert de oră, a trebuit să acopăr tava cu o folie de aluminiu, pentru că merele erau deja arse.

Mă gândesc că dacă mai fac o tură (daaaa, sunt un dezastru masochist! 😀 ), o să acopăr tava de la început și las fără folie către final. Să vedem dacă merele vor arăta mai bine.

Rezultatul final al celei de-a doua ture a ieșit crocant (de la adaosul de zahăr) și nu a fost rău la gust. Dar, sincer, un ștrudel sau un trigon cu mere iese mai bun, cu foietajul copt cum trebuie și nici nu ai atâtea emoții la copt.

Căci oricât am fi noi de dezastre, știm că important este ce bagi în stomac, nu ce postezi pe Instagram sau Pinterest.

Dacă vreți să vă speriați familia și prietenii de acest Halloween, ați găsit rețeta potrivită! 😀

Rețeta am văzut-o prima dată într-un film de pe Hallmark, One Bad Apple A Hannah Swensen Mystery și arăta simpatic. Dar după două ture de ars foietaj pot să vă spun sigur că trandafirii ei din mere nu sunt comestibili!!! :))

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *