Mai târziu decât era planificat, parțial din motive obiective, episodul de luna aceasta ne duce pe malurile Mediteranei. Bineînțeles că totul este cu legume, brânză și ulei de măsline. Plus o doză sănătoasă de soare și un praf de sare. De mare. 😛
Sunt mulți autori pasionați de rețete mediteraneene: Inclusiv dieteticienii USDA sunt fascinați de dietele cu același nume și de faptul că mulți dintre băștinașii de pe malurile europene prind suta și peste. Noi, ceilalți, din interiorul continentului, nu putem decât să sperăm că una-două rețete ne aduc puțină relaxare și o masă sănătoasă, gustoasă și plină de nutrienți. Bineînțeles că doar mâncarea nu poate suplini factorii externi de mediu, combinația dintre soare, apă și un stil laissez-faire, ceva ce nouă românilor ne dă cu virgulă. 🙂
Cu o rețetă nu se face primăvară, dar cu trei prindem niște zile faine de toamnă. 😀
Inspirația vine de pe site-ul Edeka, de unde am adaptat rețeta de tigaie cu amestec de zucchini și carne tocată (neamțul din videoclip era în concediu cu rulota 😛 ). Cea de-a doua rețetă este direct din zona Salonic, adusă de prietenii care au fost la mare și este cu multe roșii și brânză. Și ultima este adaptare din cartea Mediterra, de Ben Tish.
![](https://dezastruinbucatarie.ro/wp-content/uploads/2024/08/2024_332S1.jpg)
Tigaie cu amestec de zucchini și carne tocată
Într-o tigaie am pus la călit o ceapă mică albă și doi căței de usturoi, tocate, după care am adăugat un sfert de kilogram de carne tocată de curcan (original era amestec de porc și vită) și jumătate de cană de apă și am lăsat să fiarbă înăbușit, la foc mic; am mai completat cu puțină apă de vreo 2-3 ori, după care am pus jumătate de ardei gras roșu tocat și jumătate de zucchini, tăiat felii. Am condimentat cu sare, piper, boia dulce, o lingură de pastă de tomate, busuioc și cimbru uscate. Pe site la Edeka, sugerau niște feta mărunțită deasupra, la final. Eu am căutat pâinea. :)))) Dar ar fi mers și niște cartofi/orez sau măcar o lipie. Mi-a plăcut că este o rețetă rapidă, care se poate face și în concediu, cu logistică minimală.
![](https://dezastruinbucatarie.ro/wp-content/uploads/2024/08/2024_332S2.jpg)
Bouyiourdi grecesc
Din câte am înțeles originea este turcească, de pe vremea când grecii au fost cotropiți de otomani. Local este un antreu rapid, cald, cu felii de roșii și feta, stropite cu ulei de măsline și acoperite cu fulgi de ardei iuți și băgate la cuptor.
Eu am tocat vreo două roșii mărunt și le-am pus în tavă (mai puteți adăuga un cățel tocat de usturoi); deasupra am pus felii groase de la două roșii și telemea sfărâmată cu mâna (în loc de feta); am turnat niște ulei de măsline, am condimentat cu sare, piper și oregano; după care am realizat că mai am o roșie pe care trebuie să o gătesc, așa că am blenduit-o și am turnat sucul deasupra. :))) Am dat la cuptor, la foc potrivit pentru maxim jumătate de oră. Rezultatul a fost o supă de roșii în tavă, cu un strop de brânză. 😀 Sigur voi mai încerca rețeta și data viitoare va ieși mai bine (și mai aproape de ce trebuie să fie). 🙂
![](https://dezastruinbucatarie.ro/wp-content/uploads/2024/08/2024_332S3.jpg)
Empanadillas de inspirație spaniolă
Ben a pus într-un aluat fraged o umplutură de vinete călite, ricotta, mentă și nuci. Eu am călit jumătate de ceapă roșie, jumătate de ardei gras roșu, jumătate de zucchini, un ardei roșu iute și o vânătă, toate tocate mărunt, cu puțin ulei, sare și piper, până s-au înmuiat legumele, apoi am mai adăugat niște mentă uscată și pătrunjel verde tocat mărunt. Logic că am făcut curat în frigider cu această ocazie. :))) După ce s-au răcit legumele, le-am amestecat cu niște telemea de vacă dată pe răzătoarea mare.
Aluatul fraged: 500g făină (vreo 100g a fost făină integrală), 100g unt la temperatura camerei, 200ml apă rece, un praf de sare; toate ingredientele amestecate cu mâna, după care aluatul dat la rece, la frigider, pentru jumătate de oră. A ieșit un aluat care s-a întins ușor, pe care l-am porționat în 12, înainte de a lucra cu el.
Pe un cerc de aluat, o lingură-două de umplutură, după care împachetați aluatul – ungeți cu puțină apă rece, ca să se lipească bine. Faceți găuri cu furculița și coaceți pe hârtie de copt, la 180 grade/ foc moderat, timp de 30 de minute.
Ies 12 bucăți.
Bineînțeles că dacă este după mine, aș fi încercat toate rețetele din lume. Dar mai lăsăm ceva și pentru data viitoare. :))))))
—
#cookingbookclub #newoldtrendygold pentru că anul acesta experimentăm cu rețete noi, vechi, la modă sau cu rețete fără de care bucătăria așa cum o știm astăzi nu ar exista.
Intră și tu în gașca #dezastruinbucatarie, pe facebook, instagram sau pinterest.
Citește toate articolele #cookingbookclub aici. Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. Și dacă ești pasionat de #prăjitorturișicafea, apasă aici. Nu uita că să previi este mai ușor decât să tratezi și că nu poți arde rețete cu succes dacă nu știi prim ajutor în bucătărie – citește aici mai mult. Și dacă vrei să afli mai multe despre gătit, uite aici un curs rapid de bucătărit.