Vă zic sincer, că indiferent cât aș vreau eu să salvez planeta, am niște limite mentale legate de ce mănânc, drept urmare nu sunt fanul gătitului cu chestii ofilite sau expirate. Cred că trebuie să ne optimizăm cât și ce cumpărăm, astfel încât să consumăm mâncarea cât este ok și să aruncăm cât mai puțin la gunoi.
Legumele sunt printre cele mai perisabile ingrediente, chiar și cele pline de chimicale. Morcovii pe care i-am cumpărat anul acesta s-au înnegrit direct, în câteva zile de stat în frigider, ceea ce mă face să cred că au petrecut mai mult timp decât trebuia prin depozitele frigorifice ale vânzătorului.
No bine, la o curățenie prin frigider, am descoperit morcovii de mai sus, niște păstârnac, o vânătă, care dacă mai stătea câteva zile, ajungea la gunoi, jumătate de zucchini și o legătură jumătate de pătrunjel, vai de el, am salvat cam jumătate.
Puteam să fac o zeamă sau lasagna cu legume. A câștigat lasagna. :))
Am curățat, spălat și tocat mărunt toate ingredientele. Am mai pus o ceapă, vreo doi căței de usturoi și jumătate de ardei gras. Și le-am pus la călit, cu ulei, pe foc mediu, pe aragaz, mai întâi rădăcinoasele, după care restul, plus sare și piper. Am mai scos din congelator niște porumb și un deget de kaizer afumat de casă, pe care l-am tocat mărunt, după care le-am aruncat în tigaie. Apoi am adăugat jumătate de cană de apă, am dat focul mai încet, și le-am lăsat la înăbușit.
Am zic că dacă tot experimentez cu legume ofilite, măcar foile de lasagna să fie proaspete. :))) Am folosit rețeta lui Gennaro, cu 150g făină, 50g semolina și 2 ouă, amestecate bine, apoi frământate, după care lăsate jumătate de oră la odihnit. Foile se întind cât se poate de subțire. Ale mele păreau subțiri, dar au ieșit destul de groase. 😀 Și suficiente pentru trei straturi.
În tavă, un strat de sos de roșii (dintr-o conservă de roșii pasate), după care, alternativ, foi, sos de roșii și umplutură de legume. La final, niște mozzarella și sosul. Plus busuioc și mentă uscată.
La cuptor, foc potrivit, vreo jumătate de oră.
Partea bună este că foile, deși puțin mai groase, au fost comestibile. Legumele călite și înăbușite au fost potrivite pentru lasagna, chiar dacă original erau mai ofilite. Și am rezolvat niște mese, pentru vreo trei zile.
Pisirozdezastrumic, dar legumele ălea nu arată chiar așa rău?!! Pentru că le-am salvat de la dezastru în momentul potrivit, LOL. :)))
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂
Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂
Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.