Ca orice rețetă care se respectă, și aceasta a fost creată din greșeală de una din surorile Tatin, lucrând în bucătăria hotelului lor francez, prin anii 1880 și ceva. Pentru că aproape a ars merele în caramel, s-a gândit să pună aluatul deasupra, ca în final să întoarcă tarta. Rezultatul a fost un dezastru de succes, apreciat de clienți. 🙂
Așa că, din dragoste pentru tine, astăzi avem tarte Tatin sau o tartă cu mere și caramel. Pe care o poți face și cu alte fructe, dacă merele nu te satisfac suficient. Ca de exemplu, cu ananas. 😀
Pentru caramel, arzi zahăr direct în tava/tigaia în care vei coace tarta la cuptor. 300g de zahăr, în care adaugi 100g de unt, după care vreo 5-6 mere, curățate de coajă și tăiate sferturi și le lași să fiarbă puțin în caramel, să se înmoaie ușor. Tragi de pe foc și pui deasupra o foaie de foietaj necopt, tăiat pe forma tăvii, pe care o înțepi cu furculița și o coci la cuptor, la foc mediu, conform instrucțiunilor de pe foietaj.
Când foietajul este copt, scoți din cuptor, lași câteva minute să se răcească, după care, cu o farfurie mai mare, întorci tarta, să ajungă foietajul jos. Ai grijă mare să nu te arzi!
Tai felii mici și servești cu o lingură de înghețată lângă. În cazul nostru, de nuci, dar merge și de vanilie.
E dulce. E foarte foarte dulce. 😛 Și plină de dragoste, de Dragobete! 😀
Opera lui Chef. Vreo 6-8 porții.
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂
Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂
Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.