Datorită acestei salate, am devenit fanul sandvișurilor. 🙂
Pentru o porție aveți nevoie de: 1 kg morcov, 1 kg ceapă, 1 kg gogoșar, 1 kg gogonele, 1 kg capia. Legumele se curăță de coajă, cotoare și sâmburi, se spală și se feliază foarte subțire. Cu mâna, cu o mandolină sau cu robotul, orice variantă este ok.
Separat, pregătim zeama din 1 porție apă, 1/2 oțet, 1/4 zahăr și 3 linguri de sare, pe care o punem pe foc, când începe să fiarbă, adăugăm legumele feliate și lăsăm să fiarbă vreo jumătate de oră.
Pentru rețeta întreagă, o porție de apă este echivalentul unui litru de apă, oțetul este de 9 grade, pentru murături și proporția de care trebuie să țineți cont în cazul în care faceți mai mult sau mai puțin este de 1:2, oțet versus apă.

Nu exagerați cu fiertul, legumele trebuie să-și păstreze forma; puteți gusta morcovii, care nu sunt fierți ca la supă, rămân ușor crocanți.
Scurgem legumele și le lăsăm să se răcească bine, câteva ore.
Legumele scurse le vom amesteca cu o maioneză de muștar, făcută din 1 borcan de 400g de muștar clasic amestecat cu 500 ml ulei de floarea soarelui.
Maioneza dă gust acestei murături, dar nu trebuie să înece legumele. Nu faceți mai multă, că nu e cazul.
Punem în borcane și consumăm toată iarna. 🙂
PS: Am actualizat rețeta în octombrie 2025 cu detalii legate de proporții.
–
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂
Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună.
Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.