Prima tentativă a fost cu foietaj și nu a fost reușită, pentru că s-au desfăcut. A doua, cu aluat fraged făcut de mine și au ieșit așa și așa. Am congelat o parte de aluat, am aruncat între timp rețeta (dezastru care sunt! 😀 )și după aproape un an de zile, la a treia tentativă, rezultatul a fost ok.
Partea bună este că aluatul ține mult la congelator. :)))
Poza cu empenadas explodate. 😛 Între timp am avansat la următorul nivel. :))
Aluatul fraged: puteți cumpăra direct, să nu vă mai chinuiți ca mine. 🙂 Aluatul făcut de mine este din 700g făină, 200g unt și untură (margarină pentru cine nu servește), sare, un praf de copt, o cană de apă, amestecate. Iese elastic, că probabil l-am lucrat prea mult și se întinde chinuit. Se taie cercuri mari.
Umplutura 1: 1 ardei capia, jumătate de praz, 1 morcov, 1 ardei iute roșu, o legătură de pătrunjel verde, 1 felie de varză, toate curățate, spălate și tocate mărunt, călite cu puțin ulei, un cub de vegeta, chimen și coriandru praf și înăbușite într-un sfert de cană de apă. La final legumele sunt moi și fără zeamă. Se lasă la răcit.
Umplutura 2: o cutie de kaizer tocat, niște resturi de măsline și vreo două linguri de legume din umplutura 1, un pic de ulei și vreo 2-3 linguri de gem de gutui. Bizară combinație, știu. :)))) Și porția de sare pe toată luna…
Practic puteți experimenta cu tot felul de ingrediente, de prin frigider, de la carne tocată la fasole boabe, inclusiv brânză.
Empenadas: punem cam o lingură de umplutură pe câte un cerc de aluat, după care acoperim umplutura cu o parte din aluat, să iasă semicercuri și sigilăm marginea; înțepăm fiecare empenanda din loc în loc cu o furculiță.
Se coace în cuptor preîncălzit, la foc potrivit, vreo 30-40 de minute.
Mi-a ieșit o tavă și jumătate. Și nu s-au desfăcut. Minune!!! :))))
Data trecută le-am făcut cu legume și pui (am descoperit între timp rețeta, lol). După cum spuneam, puteți folosi cam orice fel de umplutură.
Am reușit să nu le ard. 😀 Umplutura a ieșit picantă, ceea ce și doream. Aluatul rămâne ușor mai tare pe margini, dar ținând cont că a fost decongelat, zic că e ok.
Se consumă cu mâna. :)) Sau cu o salată ori un sos, precum salsa, guacamole.
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂
Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂
Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.