Am trecut de mai multe ori prin rețetele din această colecție, în final n-am gătit nimic de aici, deși am salvate câteva idei – no bine, se mai întâmplă. 🙂 Dar am gătit altele, inspirate de rețetele lui Ikea, că așa e cu creativitatea în bucătărie, din una gătești alta. De preferat nu foarte dezastru. :))))
Dar câteva comentarii. Cei care gătim de la zero suntem obișnuiți să folosim principiile subliniate de bucătarii care au lucrat la această carte. Mai exact să folosim aproape tot, să aruncăm cât mai puțin și să utilizăm ingredientele, în funcție de cât de repede se strică. Bineînțeles că trăind în lumea dezvoltată, cu acces la mâncare de tot felul, stilul nostru s-a modificat față de acum 20-30 de ani, astfel că putem face mofturi nelimitate, drept urmare aruncăm mai mult decât trebuie. Moderația este cheia, zic eu din profunzimea bucătăriei ușor dezastru; creativitatea ajută; și nu strică să ne reamintim ce știau bunicii noștri. 🙂
Reflectând asupra a ce și cum gătesc eu, am realizat că uite, de fapt de mai mulți ani încerc să aplic ce zic mai sus. De exemplu luna trecută am gătit vinete la cuptor, cu tot cu coajă. Am folosit pătrunjelul cu tot cu codițe. Încerc să mănânc salata cât mai repede, ca să nu ajungă jumătate la gunoi.
Când eram copii coaja citricelor era folosită pentru prăjituri – acum nu mai poți face asta, pentru că sunt stropite cu chimicale. Uneori nu depinde doar de consumatori, ci și de societate per ansamblu.
Pizza cu de toate din frigider – cașcaval, măsline și ceva șuncă, aluatul este cumpărat din magazin; porționez, păstrez câteva zile la frigider și încălzesc la microunde și am rezolvat mai multe mese, când nu am timp de gătit.
Tavă cu legume – același principiu, golit frigiderul de legume, în cazul de față varză de bruxelles, morcov și roșii cherry. Condimentate cu sare, piper, puțin ulei și date la cuptor până sunt făcute.
Salată cu brânză – vegetarian, salată asortată din pungă, roșii și feta; dressing simplu, cu ulei și zeamă de lămâie.
Și dacă ai făcut o dată, merge și de mai multe ori. Ceea ce vă doresc și vouă. Până data viitoare, spor la distrus rețete. 🙂
—
#cookingbookclub #letsgetgreen! pentru că anul acesta bucătăria noastră devine verde.
Intră și tu în gașca #dezastruinbucatarie, pe facebook, instagram sau pinterest.
Citește toate articolele #cookingbookclub aici. Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. Și dacă ești pasionat de #prăjitorturișicafea, apasă aici. Nu uita că să previi este mai ușor decât să tratezi și că nu poți arde rețete cu succes dacă nu știi prim ajutor în bucătărie – citește aici mai mult.