Ep. 176 – ghiveci de legume

Mă sună maică-mea: fac ghiveci. No bine, fă, răspund eu, dar trimite-mi și poze. 😛 😀 🙂

Sper că ați observat nuanța, poze nu porții. Lol. :)))

Sunt eu fan de rețete vegetariene sau vegane, dar nu pot să spun că sunt fanul ghiveciului de legume. De fapt, mai degrabă mâncam tocană de cartofi decât ghiveci. Ca să nu vă spun că atunci când totuși ateriza în farfuria mea, trebuia să fie fără vinete, fără ardei, fără dovlecei, conopidă sau varză. Practic cartofi cu morcovi. După cum spuneam, mai bine o tocană de cartofi. :)))))

Cu toate acestea, într-o altă eră istorică, am impresionat toată gașca de voluntare elvețiene vegetariene… tot mama a gătit și atunci. :))))

Cum se face ghiveciul? Într-o cratiță încăpătoare și la foc foarte mic. Da, este slow food. 🙂 Timp în care mai răsfoiți o carte de la cookingbookclub, mai citiți o rețetă dezastruoasă, vedeți voi… 😛

Evident avem nevoie de legume, de multe feluri – de aici denumirea de ghiveci, de exemplu cartofi, morcovi, țelină, pătrunjel rădăcină, ardei gras, conopidă, varză, fasole păstăi, vinete, dovlecei sau zuchini, roșii.

Legumele curățate de coajă, cotoare, sâmburi și spălate, apoi tăiate felii, cuburi mari, cum vă place vouă. Aveți libertatea de a improviza. 🙂

După care le vom pune în cratiță în funcție de rapiditatea cu care se fierb: de la cele care necesită mai mult timp (ex. rădăcinoase, varză sau cartofi), la cele care se fierb cel mai repede (ex. dovlecei sau vinete).

Punem cratița pe foc, cu ulei și rădăcinoase (morcovi, țelină, pătrunjel) cuburi sau felii și le călim ușor, după care adăugăm ardei, cartofi, varză, conopidă, fasole verde, completăm cu apă, cât să le acopere pe jumătate- două treimi și condimentăm cu sare și piper. Când sunt aproape făcute, adăugăm vinete felii (care pot fi prăjite separat în ulei) și dovlecei și acoperim cu felii de roșii.

Tot acest proces se poate petrece pe foc sau la cuptor.

La final mai completăm cu bulion, dacă este cazul. Și presărăm o mână de pătrunjel tocat deasupra.

Dacă vreți să folosiți mai puține legume, se poate și asta. Poate fi o ocazie să folosești legumele care se strică în frigider. 🙂 Dar e ghiveci, nu tocană, da? 😉

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.