[cursrapiddebucătărit 4] – gătitul propriu-zis

Am intrat în bucătărie cu multă energie, azi gătesc! Cum să gătesc cât mai repede și ușor? Cum să mă organizez și să mă feresc de accidente? Și cum să fac să nu dau foc bucătăriei? Și să nu ard mâncarea? 🙂

Gătitul propriu-zis este o experiență fizică și emoțională. În primul rând este nevoie de efort fizic, să poți curăța și tăia ingrediente, măsura, amesteca și observa tot ce se întâmplă, astfel încât rezultatul să fie conform rețetei și mai ales comestibil și gustos. În al doilea rând este o experiență care te poate trece prin multe sentimente, inclusiv de frustrare, dacă nu iese ce credeai că va ieși sau dimpotrivă, de triumf și bucurie, dacă rezultatul este adecvat. Mai puțin când vezi câte vase ai de spălat la final… 😛

Ca procesul să fie lin, ai nevoie de puțină organizare. Vei scoate în zona de lucru ustensilele necesare, care trebuie să fie curate și ingredientele, conform rețetei. Apoi, în funcție de ce gătești, vei pregăti ingredientele – cureți și speli carne, legume și fructe etc., cântărești dacă este cazul și execuți toate instrucțiunile pregătitoare din rețetă. Dacă gătești mai multe rețete simultan, procedezi la fel pentru toate (deși este bine să începi cu o rețetă și mai apoi să treci la executat mai multe în același timp).

De abia apoi treci la pasul următor, folosit aragaz/ cuptor etc. Pe tot parcursul gătitului va trebui să ai grijă la diferitele accidente care se pot întâmpla (de ex. tăiat degete, alunecat pe apă cursă pe jos, ars la aragaz), mai ales că lucrezi cu flacără deschisă. 🙂 Timpii din rețete depind și de electrocasnicele folosite, în timp ve învăța dacă ai nevoie de mai mult timp sau mai puțin.

Poți găti zilnic, câte o rețetă sau poți găti o zi – două pe săptămână și păstra mâncarea în frigider sau congelator, pe termen lung. De asemenea gătind vei învăța să adaptezi rețete sau cantități și să improvizezi. Și că uneori e ok să fii dezastru, data viitoare va ieși perfect. 🙂

Gătitul se încheie în momentul în care preparatul este gata și ustensilele sunt spălate și zona de lucru este curățată.

Cel mai mult ajută la gătit planificarea despre care vorbim în Episodul 5.

Oricât ai fi de dezastru, poți învăța să gătești la tine în bucătărie (sau poți arde bucătăria prietenilor, după caz :P). Citește aici toate episoadele CURSULUI RAPID DE BUCĂTĂRIT marca #dezastruinbucatarie. Și treci la treabă, hai, vrem poze! 🙂