Sunt nemțești? Sunt austriece? Fiți serioși, sunt din Transilvania. :)))) Cam așa-i cu felurile tradiționale, când să te lauzi și tu cu ce bunătăți există pe la noi prin patrie, descoperi că de fapt arealul e mult mai extins. :)))))
Bunică-mea ne făcea cornulețe cu nucă de sărbători, doar că nu erau tăvălite prin zahăr. Dar am mâncat și varianta tăvălită, pe la prieteni. Și sunt buneeeeeee aka seeeeeehr gut, de vrei să mănânci toată tava. :))))
No bine, rețeta. Pentru că nu mai am rețetele lui buni, am folosit una de la imperiul mamă. Dar de principiu nu e foarte complicat, baza este tot aluatul 321 – de aici – adică un aluat fraged, în care se încorporează nuci măcinate sau migdale măcinate.
Tura asta am făcut cu nuci, care au fost destul de mari; data viitoare facem cu migdale măcinate direct din comerț, deci calitativ mai ok. În teorie, că în practică vedem. :))))
200g de unt la temperatura camerei, amestecat cu 250g făină, după care pui 100g nuci măcinate, 70g zahăr pudră, 1 zahăr vanilat și 2 gălbenușuri amestecate cu o lingură de lapte (sau apă rece). Amesteci tot bine și bagi la frigider măcar jumătate de oră. După care scoți din frigider, porționezi și te apuci de modelat cornulețe. Mie mi-au ieșit aprox. 100 de bucăți, de lungimea unui deget inelar, doar că mai subțiri. 😀 Fie rulezi aluatul pe masă, după care tai în bucăți și le îndoi sub forma unor semilune; fie faci semilunele direct în mână. Aluatul este ușor lipicios, dacă se înmoaie și nu se poate lucra cu el, îl bagi înapoi la frigider.
Coapte în tavă de aragaz, pe hârtie de copt, aprox. 10 minute la foc potrivit – ideea este să se coloreze ușor, dar să nu le arzi. 🙂 Le lași să se răcească un minut-două, după care dacă le vrei tăvălite, pregătești o farfurie cu 100g zahăr pudră și 2 zahăr vanilat, amestecate și le tăvălești prin zahăr, după care le pui pe un platou.
Evident că dacă vrei varianta vegetariano-vegană, înlocuiești untul cu alt tip de grăsime solidă.
Este o rețetă family-friendly, poate fi făcută cu copiii și cu partenerul din dotare, ca activitate anti stress. 🙂
Dacă după un asemenea dezastru major descoperiți că nu vă mai puteți sui pe cântar, nu dați vina pe mine! :))))))
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂
Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂
Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.