Ep. 91 – aluatul 321 (linzer, ișler)

No bine, voi o să vedeți astăzi pozele cele bune, pentru musafiri, dar ca să ajungem la nivelul acesta pot să vă zic că am ars vreo câteva tăvi de fursecuri, în ultimele două-trei Crăciunuri. 🙂

Aluatul 321 cum i-am spus eu ca să fie mai ușor de ținut minte este un aluat fraged foarte fin și cu care nu se lucrează foarte ușor. Sau cel puțin eu una înjur de fiecare dată, după care mă bucur de rezultatul final, după care uit. Și apoi o iau de la capăt. :)))

Pentru o porție de aluat aveți nevoie de 300g făină, 200g unt de 82% grăsime, 100g zahăr pudră – 321 🙂 – 1 ou, sare, 1 zahăr vanilat sau esență de vanilie, coajă rasă de la o lămâie. Într-un vas, untul moale, la temperatura camerei, îl frecați cu zahărul pudră, după care adăugați oul și sarea. La final încorporați cu o lingură făina. Faceți o bilă de aluat ușor lipicios, băgați la frigider măcar jumătate de oră- o oră (merge și de pe o zi pe alta). Trebuie să se întărească, altfel nu îl veți putea întinde. Pe masă sau planșetă, dată cu făină, întindeți aluatul cu un sucitor, într-o foaie de aprox. 3-4 milimetri, apoi tăiați fursecurile.

linzer cu gem de piersici homemade

Pentru linzer folosiți aluatul de mai sus, tăiați cercuri rotunde, jumătate pline, jumătate cu mijlocul gol (depinde ce forme aveți). Dacă se înmoaie aluatul, țineți la frigider până puteți lucra cu el. Pentru că eu nu le fac foarte groase și nici foarte mari, mi-au ieșit în total cam 30-40 de bucăți finale. La cuptor, 180 grade, vreo 10 minute, pe hârtie de copt. Trebuie să rămână albe. După ce ardeți o tavă-două o să vă prindeți de temperatură și timp. 🙂 Atenție când le transferați, că sunt foarte fragile și se rup. 🙂

Când s-au răcit, ungeți cercurile pline cu 150g gem (zmeură, caise sau ce aveți, eu am pus de piersici anul acesta) și lipiți-le două câte două, cu jumătatea decupată deasupra, apoi pudrați cu 80g zahăr pudră, pentru impresia artistică.

ișlere, varianta ungurească cu gem și cea pe care o știm noi prin Transilvania, cu cremă de ciocolată

Dacă faceți ișlere, atunci în aluat înlocuiți 100g de făină cu 100g nuci măcinate. Aluatul îl veți tăia în cercuri rotunde pline, care se vor lipi după ce se răcesc câte două cu un ganache de ciocolată: 100g ciocolată de 50% cacao, ruptă bucăți într-un castron, peste ea veți pune 100g frișcă lichidă încălzită (fără să fiarbă) la microunde sau pe bain-marie (pe abur, într-o oală cu apă), eventual esență de rom. După ce se topește ciocolata, amestecați cu un tel, în timp ce se răcește. Deasupra, piesa de rezistență, glazura de ciocolată: altă 100g de ciocolată, niște apă caldă, o lingură de zahăr pudră și niște unt – că așa scria pe net. No bine, o tură am nimerit-o, dar a ieșit cam groasă, tura doi de cioco am ars-o la microunde – da, am reușit și asta!!! 😀 – și tura trei a ieșit din nou o dubioșenie. Data viitoare caut altă rețetă, din cele simple, cu cacao și unt, că poate-poate… 😛

Se țin în cutie și se mănâncă de Sărbători. 🙂 Până data viitoare… 😉

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.