Ep. special [Oktoberfest] – ștrudel cu mere sau Apfelstrudel

Episodul de astăzi este ultimul din seria Oktoberfest 2020 acasă în Brașov. 🙂 Dar este unul cu totul și cu totul special. Pentru că oricât m-am străduit, ștrudelul meu cu mere a ieșit dezastru real… :)))))

Dar nu mă las, nein! 😀

Ștrudelul cu mere sau Apfelstrudel este acel desert, pe care și dacă îl strici, îl poți mânca. Necopt, ars, chiar nu contează, dacă aluatul nu e comestibil, mănânci umplutura. :)))

Apfelstrudelul este moștenire de la Imperiul Austro-Ungar, cea mai veche rețetă cică e din 1697, din Viena.

Brașovul a avut o tradiție îndelungată în plăcinte cu mere, pe care le puteai cumpăra de la băcănie – magazinul care odinioară vindea pâine, cornuri și plăcinte. În ziua de azi ceva produse cu mere mai găsești pe la covrigării, dar calitativ sunt departe de tot. În mod surprinzător am mâncat o plăcintă bună în vârf de Postăvarul – v-o recomand. 🙂

Ștrudelul cu mere austriaco-bavarez este un desert cu un aluat foietaj și cu o umplutură fine de mere și stafide.

Eu m-am ambiționat să fac aluatul de la zero și mi-a ieșit ceva intermediar… nu a fost rău, dar am mâncat ștrudel mai bun, la o benzinărie, pe autostradă, la ieșirea din Viena. :)))

Aluat: 80 ml apă călduță, 145g făină, sare, 1/2 linguriță oțet sau zeamă de lămâie, 11/2 lingură ulei de floarea soarelui. Amestecate vreo 10 minute, până nu se mai lipește de degete, după care frământat puțin și apoi lăsat o oră să stea la temperatura camerei.

Aluatul este super elastic și trebuie întins foarte-foarte subțire. Testul se face cu o hârtie scrisă pe care să o poți citi, dacă o pui dedesubtul aluatului. 😀 Pentru că seamănă cu foietajul, că-i neam cu el, puteți încerca varianta leneșului, în care cumpărați foietaj gata făcut, adăugați merele și asta e, aveți un soi de strudel gata. Vezi aici varianta asta. 🙂

Aluatul se întinde cu sucitorul, pe o suprafață mai mare de lucru – de ex. direct pe masă, presărată cu puțină făină. După care se întinde pe versoul mâinilor (fără inele, ca să nu îl rupeți), dintre interior spre exterior. Ca un fel de pizza, doar că e mult mai subțire și fragil. Dacă îl rupeți nu e bai, doar că își pierde din proprietăți și nu mai este așa elastic, drept urmare nu mai iese subțire. 🙂 Logic că l-am rupt… 😀

Întins pe un șervet de bucătărie, cu care te ajuți atunci când acoperi merele cu aluat.

Umplutura: l kg de mere, 80g pesmet, 40g unt (3 linguri), 65g zahăr, 50g stafide, rom, scorțișoară. 2 lg unt pentru uns aluatul.

Umplutura: mere/ zeamă lămâie, stafide, scorțișoară, zahăr și pesmet prăjit în unt. Merele tăiate felii, cred că merg mai bine soiurile mai tari (Granny Smith sau Fuji), după ce au fost în prealabil spălate și curățate de sâmburi, mijlocul tare și coajă. Se folosesc crude, de asta e important să nu fie extrem de zemoase. Asta e una din diferențele față de plăcinta cu mere, unde merele se călesc bine. Stafidele (eu am folosit merișoare uscate) se hidratează înainte, ca pentru cozonac – în puțin rom. Pesmetul se amestecă cu zahăr și scorțișoară – te poți juca cu cantitățile de zahăr sau poți să nu pui deloc, dacă merele sunt dulci. Poți să mai adaugi nuci prăjite.

Pregătitul ștrudelului: Aluatul întins îl ungi cu unt topit după care pui pesmetul cu zahăr și scorțișoară, merele și apoi rulezi cu grijă. Există două variante: cea în care pui pesmetul și merele doar la un capăt de aluat și rulezi apoi – practic ai mai multe rânduri de aluat în jurul umpluturii de mere. Sau varianta vieneză: pesmetul și merele sunt întinse pe trei sferturi de aluat, după care se rulează, astfel încât vor fi straturi alternative de mere și aluat (și înzecit mai multe posibilități de a rămâne crud în mijloc, lol :P).

Ștrudelul se transferă cu mare grijă într-o tavă, pe hârtie de copt, se unge deasupra tot cu unt topit (și ou bătut) și se coace la cuptor, la foc potrivit, 30-50 minute.

Scos din cuptor se pudrează cu zahăr și se consumă călduț. Dacă preferi, cu înghețată de vanilie și/sau sos de vanilie. Mie îmi place simplu, să fiu sinceră. În cantități industriale. :))))

Am căutat multe rețete, în final cea de aici mi s-a părut cea mai de bun simț. 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.