Ep. 123 – ardei umpluți

În cazul în care vă mirați că am gătit așa ceva, no bine, hold your horses! 😀 Ardeii sunt opera lui taică-miu, care știe să gătească nu doar sarmale, precum orice român care se respectă, ci și ardei, dovlecei și roșii umplute. Cu măria sa, carnea de porc, condimentată cu tot ceea ce trebuie. 🙂

Cum s-ar zice azi avem un fel tradițional, pe care îl puteți strica, dacă vreți, și face vegan/vegetarian (umplut cu orez, sau ciuperci, sau altceva, sau soia… bleah), deși ar fi păcat. 😛

Ce ne trebuie? Ardei grași verzi, de dimensiuni și forme aproximativ similare, suficient de mari încât să poată fi umpluți, dar nu uriași. Se spală, se taie un căpăcel la codiță și se curăță bine de sâmburi.

Carnea de porc (sau amestec, porc+vită), spălată, tocată, se condimentează cu sare și piper (eventual boia dulce, dacă vă place); se adaugă niște ceapă tocată (poate fi călită ușor în niște ulei, dacă preferați) și niște orez, spălat în câteva ape.

Practic este combinația de carne tocată pentru sarmale – nu exagerați cu orezul. 🙂

Ardeii se umplu pe rând cu amestecul de carne tocată. Într-o cratiță, turnați niște ulei de floarea soarelui și puneți ardeii în ea, după ce i-ați dat în prealabil prin făină. Lăsați-i să se prăjească ușor, la foc mic și întoarceți-i și pe cealaltă parte. După care completați cu apă, astfel încât ardeii să fie acoperiți și lăsați să fiarbă la foc mic, pe aragaz sau în cuptor. La final adăugați suc de roșii sau bulion. Niște pătrunjel tocat de decor. 🙂

O dată pe an este o delicatesă locală. 😀

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.