Dacă nu mergem noi la plajă în această vară, din motive de covizi, vine plaja la noi, pe sub Tâmpa. 🙂 Dacă nu cu nisip și soare, atunci cu rețete răcoroase. 😛
Compotul de rabarbăr mi se pare o rețetă versatilă, pentru că poate fi consumat atât fierbinte, cât și super rece, direct din frigider. În plus nu îți trebuie doctorat pentru a-l face și merge și fără zahăr. 🙂
Pe la noi rabarbărul crește la piață. 😀 Dintr-o bucată, maxim două și o oală de apă (care nu-i prea mare 🙂 ), iese 1 litru de compot, cu o culoare frumoasă, ușor roz și un gust specific, acrișor și parfumat. No bine, pentru cine încă are gust și miros intact. :))))
Cum procedezi: pui la fiert o oală cu apă și între timp cureți rabarbărul (are o coajă subțire, care se răzuiește sau se taie cu cuțitul), îl speli și îl tai bucăți mai mici. Când apa dă în fiert, pui rabarbărul în ea și dai focul încet. Lași să dea în câteva clocote, după care stingi focul și ai răbdare câteva minute, să-și tragă culoarea și aroma. Dacă îl fierbi prea mult timp, rabarbărul începe să se dezintegreze și va trebui să strecori maglavaisul (sau să-l bagi în blender??? n-am încercat…).
Eu arunc rabarbărul fiert, că nu-mi place consistența lui și păstrez compotul.
După preferințe, te apuci și condimentezi: dacă vrei dulce, adaugi zahăr sau miere; dacă vrei mai acru, adaugi zeamă de lămâie/ lime; dacă vrei iute, pui ghimbir ras. Și tot așa. 🙂 N-am încercat cu scorțișoară/ cardamon etc. dar poți experimenta (de preferat pe tine, nu pe oaspeți, lol :)))) ).
Dacă îl vrei super rece, după ce s-a răcit, bagi la frigider pentru câteva ore și îl consumi în pahar, cu bucăți de gheață. Și un strop de apă tonică. 🙂
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.