Ep. 82 – tăiței de zucchini cu sos

No bine, nu contează sosul – deși, evident, despre el era vorba în rețeta de la pagina o sută șaptezeci și ceva, pentru că dezastrului din mine i-au sclipit ochii când a văzut tăițeii de zucchini. 😀 Pentru că dacă nu ardem chestii prin bucătărie, mie și personalităților mele multiple ne place să ne depășim limitele. 😛

Și acum o mică paranteză: indiferent cât de buni, și gustoși, și plini de vitamine și alte cele sunt dovleceii și frații lui, zucchini, eu n-am pus gura pe așa ceva decât în momentul în care am primit mâncare în avion o caserolă cu un soi de fel vegetarian care conținea zucchini aproape crud. O blasfemie în bucătăria românească, un mic miracol pentru mine, pentru că, așa, aproape cruzi, zucchini au fost comestibili. Motiv pentru care am reușit să-mi diversific opțiunile de legume. (Ce, aveați impresia că eu n-am fost odată kinder care mânca doar cartofi și șnițel? :))) )

Tăițeii sau zucchini noodles pe limba băștinașă se fac folosind fie o mașină/robot care îi taie spiralat, fie o răzătoare specială, fie un cuțit de curățat legume care taie direct julienne. Doar că nema ustensile la mine în bucătărie. Așa că am improvizat big time. 😀

Am folosit un extraterestru de curățat legume și am tăiat zucchini felii pe lungime, după care cu un cuțit foarte bine ascuțit (din cel păstrat pentru dușmani 😛 ) am tăiat feliile julienne. Aka fideluță pe lungime. Nu au ieșit chiar spirale, dar rezultatul a fost mai bun decât aș fi crezut.

Faza e să nimeriți zucchini care nu au prea mulți sâmburi, că altfel partea din interior o puteți arunca. (Sau folosi la altceva). Faza numărul 2 este să reușiți să îi preparați fără să se înmoaie cu totul, dat fiind că-s numai apă. 🙂 Îi puteți consuma cruzi sau faceți ca mine, într-o tigaie cu 1 lingură de ulei de măsline, aruncați tăițeii de legume (să nu fie uzi), amestecați ușor, pentru maxim 1-2 minute și luați de pe foc. Turnați deasupra zeama de la jumătate de lime și lăsați deoparte.

Dacă vreți să fiți vegani, puteți folosi un sos de roșii și ciuperci sau roșii și alte legume. Dacă nu sunteți vegani folosiți ce aveți prin frigider, în cazul meu un sos ragu de carne de vită cu foarte mult morcov. 🙂 (Creativitatea în bucătărie este musai!)

Și uite că am reușit să avem o rețetă din cartea numărul cinci propusă la cookingbookclubul din septembrie/octombrie, The Oh She Glows Cookbook, de Angela Liddon. Următoarea carte, ultima pe anul acesta, apare în noiembrie.

Citește toate articolele #cookingbookclub aici.

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂