Arată seducător, dar este înfiorător de dulce! N-am reușit niciodată să mănânc mai mult de o bucățică mică de baclava, chiar și pe vremea când puteam mânca o tavă de prăjituri. 🙂
Baclavaua este un desert făcut din foi subțiri de plăcintă, unse cu grăsime, între care punem nuci și fistic măcinat, care se însiropează la final, astfel că rezultatul final este o bombă calorică. Bună, ce-i drept și o variantă ocazională pentru o cafea fierbinte neagră.
Opera din poza de sus este a prietenilor, dintr-o tavă mare ies cam 15-16 bucăți.
Ingrediente: foi subțiri de plăcintă, nuci/migdale/fistic, zahăr, unt, ulei, miere, coajă de lămâie. Dacă aveți, apă de trandafiri sau apă de flori de portocale, care se găsesc în magazine specializate.
Șmecheria este să torni siropul rece peste baclavaua subțire sau cald peste prăjitura rece. Cel mai simplu este să pregătești întâi siropul, să-l lași să se răcească, după care să pregătești foile de plăcintă cu umplutura și să le coci, astfel ca atunci când le scoți din cuptor, să le poți însiropa rapid. După care să lași vreo oră la rece și abia apoi ai liber la mâncat. 🙂
Eu am făcut într-o tavă mică de jena, cu cantități ochiometrice și cu migdale măcinate în loc de nuci.

Pentru tava mea, am folosit patru straturi de foi și trei straturi de umplutură; un strat de foi a fost de fapt o foaie mare din pachetul de 400g, împachetată în patru și tăiată; pentru că marginile erau ușor mai mari, le-am tăiat, folosindu-le ca stratul numărul cinci. Umplutura a fost o pungă de 100g de migdale măcinate. Pentru uns am folosit cam o lingură mare de unt topit pe bain-marie și câteva linguri de ulei, să rezulte un lichid gros, care curge. Am uns tava cu grăsime, după care am pus un strat de foi, fiecare unsă cu grăsime deasupra, un strat de umplutură și tot așa, ultimul strat fiind de foi unse cu grăsime. A trebuit să mai completez cu puțin ulei, ca să-mi ajungă grăsimea.
Am văzut tot felul de variante pe internet, dar dacă folosiți nuci care sunt măcinate mai mare, atunci prăjitura va ieși mai înaltă.
Pentru sirop, am pus la fiert 1 lingură de miere, 1 lingură de zahăr, jumătate de cană de apă și un strop de esență de portocale. Am lăsat să fiarbă câteva minute, până zahărul și mierea s-au topit și siropul a început să facă bule.
Siropul se toarnă rece peste baclavaua fierbinte, când o scoateți din cuptor. Nu o puteți mânca imediat, pentru că durează puțin până își trage siropul în foi. Bineînțeles că eu am făcut invers. :))) Am turnat siropul cald pe baclavaua rece, drept urmare foile de deasupra s-au ondulat puțin.
Poate ar mai fi trebuit puțin sirop, dar n-a fost dezastru. 🙂
Probabil că în acest secol nu voi mai repeta această rețetă. LOL. :)))))
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂
Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂
Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.