Ep. special: supă clasică Vichyssoise (cu praz)

În rețeta de pe internet ingredientele erau praz (doar partea albă), ceapă albă și cartofi, plus unt, supă de legume, condimente și smântână de gătit. Eu am sărit peste ceapă, că aveam doar roșie și am pus și frunzele verzi de la praz, drept urmare supa a ieșit verde, altfel ar fi fost albă. Data viitoare.

Varianta mea: o bucată medie de praz, tocată și trei cartofi medii, cuburi; prazul călit în puțin ulei, adăugați cartofii și supă de legume; condimentat cu sare, piper, cimbru, măghiran și două foi de dafin și lăsat să fiarbă la foc mic. Când s-au fiert cartofii, am scos foile de dafin, am blenduit supa, am mai pus niște sare și am mâncat fierbinte, cu niște frunze tocate de țelină deasupra (fără smântână). A ieșit foarte groasă, de la mulți cartofi în oală mică și puțină zeamă; două porții consistente.

Rețeta din Larousse zice că folosim praz și cartofi, în cantități egale, câte 250g, la 50g unt și 1,75 litri apă, gătite vreo 30-40 minute, după care blenduim, adăugăm 200g de smântână de gătit și mai lăsăm să fiarbă puțin. Răcim cel puțin o oră la frigider, după care servim rece, în căni de consomme, cu niște arpagic (chives) tocat deasupra.

La vară încerc și varianta rece și albă. 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.