Ultima ediție pe acest an, pentru care aveam planuri mari. Dar cu trei ture de alegeri & niște dramă, mâncăm franțuzește, de pe mijlocul farfuriei. Cu unt (bien sûr!), fix cât să ne menținem silueta, niște supă cremă și o tartă. Cu fructe. 🙂
Supă clasică Vichyssoise (cu praz)
O să râdeți, dar vreun an de zile am avut scrisă în caiet o rețetă bască de la un spaniol care trăiește în America. Inspirația ei este supa clasică cu praz din bucătăria franțuzească. Cea pe care Larousse ne spune că se mănâncă rece. Dar pe frigul ăsta… no way, Jose! Așa că am apelat la clasicul internet, am adaptat la mofturi și fițe și a rezultat o variantă caldă. Chiar bună. Am scris rețeta separat aici.
Tartă cu aluat fraged dulce, mere și gutui
Știm de la Julia Child că aluatul de tartă este de două feluri: dulce și sărat. Ambele se fac din unt cu făină, apă și sare și se folosesc la tot felul de rețete, unele mai fancy ca altele. De exemplu quiche Lorraine se face în aluatul fraged sărat. Eu îl folosesc și în tartele cu fructe, pentru că fructele sunt dulci de regulă – dacă nu sunt, prefer să adaug puțin zahăr în ele.
Dacă vreți însă să faceți o tartă cu pâte brisée sucrée (aluat fraged dulce), atunci folosiți cu încredere rețeta pe care o fac eu: 250g făină, 125g unt, un praf de sare, 3 linguri de apă rece și 1 lingură de zahăr tos. Făină, zahărul și sarea amestecate, în ele adăugați untul tăiați bucăți, după care apa. Aluatul îl lăsați jumătate de oră la frigider, apoi întindeți din el două foi rotunde pentru o tavă mică de tartă. O foaie jos, fructele, călite în prealabil cu o lingură de zahăr și scorțișoară (eu am folosit mere și gutui), cea de-a doua foaie sus, cu model sau fără și dați la cuptor, minim jumătate de oră la cuptor, la foc potrivit.
Dacă în aluatul fraged dulce punem mai mult zahăr și ouă, ne iese de cornulețe, biscuiți și alte bunătăți. Anul viitor! 🙂
Până atunci spor la descoperit și distrus rețete, franțuzești sau nu. 🙂
—
#cookingbookclub #newoldtrendygold pentru că anul acesta experimentăm cu rețete noi, vechi, la modă sau cu rețete fără de care bucătăria așa cum o știm astăzi nu ar exista.
Intră și tu în gașca #dezastruinbucatarie, pe facebook, instagram sau pinterest.
Citește toate articolele #cookingbookclub aici. Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. Și dacă ești pasionat de #prăjitorturișicafea, apasă aici. Nu uita că să previi este mai ușor decât să tratezi și că nu poți arde rețete cu succes dacă nu știi prim ajutor în bucătărie – citește aici mai mult. Și dacă vrei să afli mai multe despre gătit, uite aici un curs rapid de bucătărit.