Astăzi facem chutney de caise, pentru că am cumpărat niște fructe, care arătau a caise, dar n-aveau niciun gust, drept urmare le-am amestecat cu oțet și le-am transformat într-un sos murat, de consumat cu diverse. După care facem tura a doua, de caise și nectarine… o să vedeți imediat de ce. 🙂
Prima variantă, chutney de caise: la 750g de caise, fără sâmburi, am pus două cepe albe medii tocate, un ardei verde iute, tocat și el, 5 linguri de zahăr tos, maxim jumătate de cană de oțet, un praf de sare și condimente: scorțișoară, cuișoare, ghimbir, nucșoară. Testați cantități mai mici de condimente și combinații diferite, în funcție de ce vă place.
Orice faceți, țineți minte: ghimbirul trebuie să fie proaspăt!
Am tăiat caisele felii subțiri, după ce le-am spălat și le-am scos sâmburii; dar merg tăiate și cuburi, mai ales dacă sunt coapte și cu gust de caise. 🙂 Le-am pus pe foc, pe aragaz, adăugând pe rând ceapa tocată mărunt, ardeiul verde, zahărul, sarea, condimentele și, la final, oțetul. Le-am gătit pe foc mic, vreo jumătate de oră, până când se îngroașă, ca la dulceață.
Au ieșit 2 borcane și jumătate. Acre rău de tot. :))))
Chef zice că oțetul folosit în rețetele de pe internet, de proveniență anglo-saxonă, este mai slab decât ce folosim noi, de asta ar trebui diluat. Sau pus cu lingura, nu cu paharul. 😀
După câteva zile de gustat rezultatul direct din borcan, reflectat și reevaluat rețeta, m-am decis să fac și tura numărul doi.
De data aceasta am folosit 3 nectarine – că asta era la ofertă :))) – și 6 caise, tot fără gust, pe care le-am tăiat felii subțiri și le-am combinat cu 3 linguri de zahăr, 1/2 linguriță de sare, 2 linguri de ghimbir tocat, un ardei iute verde tocat și fix 2 linguri de oțet.
No bine, ce să vă zic, cu totul altă diferență! Gustul de la ghimbir este superb, chutney-ul este doar ușor iute, puțin dulce-sărat-acrișor și combinația dintre cele două fructe este perfectă. În plus, am sărit peste ceapă, dar nu i se simte lipsa.
Una peste alta, nu a fost cea mai dezastruoasă experiență din bucătărie, ba dimpotrivă. 🙂 Bineînțeles că cel mai bun chutney este tot cel de prune, dar caise sau caise cu nectarine sunt excelente, de consumat cu brânzeturi și crackers (și orice altceva). 😀
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂
Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂
Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.