Aflat undeva la intersecția între gemuri și sosuri, chutney cu prune este o variantă interesantă de combinat cu friptura de duminică.
Pentru că sunt un dezastru extrem de curios, mai ales când vine vorba de combinat fructe cu diverse, mi-am notat rețeta în telefon și cu proxima ocazie am făcut-o. 🙂
Bineînțeles că am adaptat cantitățile, înjumătățind zahărul și chiar și așa mi s-a părut că a ieșit destul de dulce.
La aprox. 1 kg de fructe fără sâmburi, mărunțite, am pus 150g zahăr (scria 250g), 1/2 linguriță de sare, 1/2 linguriță de ghimbir pudră (am pus proaspăt), 1/2 linguriță de ardei iute pudră (am pus proaspăt), 1/8 linguriță de scorțișoară, 1/2 linguriță de cuișoare pudră, 2 linguri de oțet.
La foc mic, amestecate, iese un sos gros și care nu curge.
Atenție însă la condimente! Sugestia mea este să puneți mai puțin, să gustați și dacă vi se pare că mai trebuie, să adăugați. Altfel combinația de mai sus iese foarte condimentată. 🙂
Au ieșit 2 borcane.
Și, mai ai? Doar un borcan. :)))))))
Update septembrie 2023: la aproximativ aceleași cantități, cu puțin mai mult ghimbir și ardei iute, că nu mi s-a părut destul de condimentat, au ieșit 3 borcane de 450g. Probabil depinde și cât de zemoase sunt fructele, și cât de mult fierbi.
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂
Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂
Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.