Ep. 328 – tartă cu caise și aluat cu făină de mălai

Vive la France și nenea Lebovitz care ne-a dat nouă cea mai bună tartă cu fructe și varianta ei, cu făină de mălai în aluat. 😀

Știți că mălaiul românesc clasic este granulat, similar cu grișul, că probabil de asta denumirea pe pungi este mălai grișat. No bine, de ceva vreme încoace producătorii au luat-o razna cu totul, astfel că mălaiul a devenit făină de mălai, fiind măcinat extrem de fin, imposibil de folosit la mămăligă. Pentru că am luat o țeapă cu o pungă de astfel de mălai, l-am păstrat pentru altceva. Și uite cum altceva s-a nimerit o fi o tartă cu fructe. 🙂

Aluatul: 175g făină (din care am înlocuit 3 linguri cu făină de mălai), 2 lingurițe de zahăr, un praf de sare, 100g unt de la frigider și 3-4 linguri de apă rece. Ingredientele uscate se amestecă cu untul și apa rece, să iasă un aluat fraged, după care se lasă la rece, la frigider, pentru 30 de minute. Se întinde o foaie rotundă de aprox. 35 de cm, pentru că o margine de 5 cm o veți folosi peste fructe, să vă iasă galette. Eu n-am avut răbdare să se răcească aluatul suficient, așa că l-am întins parțial cu degetele direct în tava mea de tartă, de 25 de cm.

Frangipane: 95g făină migdale, 50g zahăr, 30g unt la temperatura camerei, 20g făină, jumătate de linguriță de esență de migdale și 1 ou. Amestecate cu furculița. Se întinde peste aluat, pe porțiunea unde vom aranja fructele.

Umplutura de fructe: 700g de caise, spălate, uscate și tăiate jumătăți (eu am preferat felii mai groase), 2 linguri de zahăr, 15g unt topit. Aranjați fructele peste frangipane, apoi ridicați marginea aluatului, să acopere puțin din fructe. Pudrați cu zahărul tos și ungeți marginile de aluat cu unt topit. Sau săriți peste, ca mine.

Am ținut tarta la frigider vreo 3-4 ore, după care am băgat la cuptor.

Se coace în cuptor preîncălzit, la 190 grade timp de 50 de minute, cu ventilație. Jumătate din timp am acoperit-o cu folie de aluminiu, că mi s-a părut că se carbonizează deasupra.

Ies vreo 12 felii, dar se taie doar după ce s-a răcit bine de tot.

Dezastru perfect pentru această vară, care poate fi făcut și cu alte fructe de sezon. 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.