Ep. 327 – Croissant cu migdale uriaș via NYT Cooking

Foarte faină ideea, mai ales când am citit croissant + migdale + uriaș în aceeași frază! 😀 După care m-am apucat de citit rețeta și mi-a dat cu virgulă. :))))

Rețeta de la NYT Cooking este o reinterpretare a unei modalități franțuzești de a recicla croissantele vechi. Cine este dezastru vechi știe că nouă nu ne place să aruncăm mâncarea, mai ales croissantele. Ele se taie în două, se umplu cu cremă de migdale, se dau la cuptor, după care se mănâncă.

Doar că în cazul de față pornim de la foietaj proaspăt. Proaspăt făcut, cumpărat sau decongelat, că merge cu orice variantă. Care nu este chiar aluatul de croissante (deși cred că la Lidl au așa ceva), dar este pe acolo.

Ingrediente: 400g aluat foietaj, 100g zahăr tos, 100g făină de migdale, 60g unt, 1 ou, 1 zahăr vanilat, un praf de sare, esență de migdale, 45g fulgi de migdale, zahăr pudră pentru decor. Ies 8 felii.

Eu am folosit o foaie de aluat Morărița, adică 400g, pe care am tăiat-o în două și am copt-o pe foaie de copt, la 200 de grade, în cuptor preîncălzit, timp de 15 minute. Aproximativ. Că așa scria pe ambalaj. Ultimele 5 minute am băgat ventilația, că bineînțeles că partea de jos arăta arsă, în timp ce partea de sus părea cam nefăcută.

Partea bună este că, stropind aluatul cu niște apă, s-a umflat ca în povești, pardon, poze. 😛 Așa că după ce s-a răcit în vreo câteva minute, am putut să îl tai pe jumătate, rezultând patru bucăți. Fix ca în rețetă. Ceea ce este o noutate absolută. :)))

Pentru cremă am amestecat zahărul cu făina de migdale, untul moale, oul, zahărul vanilat și esența de migdale. După care am împărțit în patru.

Pe cele două bucăți de foietaj din tavă am întins pe fiecare câte un sfert de cremă cu o lingură, după care am acoperit cu capacele de foietaj și am întins restul de cremă deasupra. La final am presărat fulgii de migdale.

La cuptor, la 190 de grade vreo 10 minute. Până s-a ars cât trebuie. :)))) Deși cred că în rețetă scria mai mult, dar mi-a fost frică să nu se ardă cu totul.

Scoateți din cuptor, așteptați să se răcească și tăiați 8 felii, după care pudrați cu zahăr și mâncați.

În cazul meu, foietajul a supraviețuit cu brio celor două ture de copt, migdalele s-au colorat frumos, crema de deasupra s-a caramelizat, iar cea din interior a rămas moale și dulce. Bun, bun rău de tot!!! 😀

Ce să zic, să ne trăiască neamurile de peste Ocean, long live USA (dar fără Trump), că uite ce rețete franțuzești bune ne dau! 😛

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *