Ep. special [polonez] – salată primăvăratică de cartofi și fasole galbenă

No bine, astăzi avem salata perfectă de cartofi. De ce este perfectă, vă întrebați? 🙂 Pentru că se poate face atât cu cartofi vechi, cât și cu cartofi noi, făcând trecerea de la frig la căldură. Măcar în suflet, dacă afară nu. :)) Plus se face rapid și are și niște verdeață amestecată prin dressing.

Pentru această salată avem nevoie de cartofi roșii, pe care îi spălăm și îi fierbem în coajă, într-o oală cu apă rece și un praf de sare, până când furculița intră ușor în ei. Folosim cartofi mai mici, pe cei mari îi lăsăm pentru cartofi prăjiți sau în tavă, la cuptor. Când sunt fierți, îi scurgem de apă, îi lăsăm puțin să se răcească și îi curățăm de coajă, apoi îi tăiem felii subțiri, rotunde. Sau cum vă ies. Eu, de exemplu, îi curăț fierbinți, așa că niciodată nu reușesc să îi tai felii întregi. 😀

Separat fierbem niște fasole galbenă congelată, cum scrie pe instrucțiuni. Adică în apă fierbinte, cu/fără sare, până când fasolea e decongelată și comestibilă.

Cantitățile sunt ochiometrice, în funcție de câte porții vreți să aveți la final: doi-trei cartofi potriviți și vreo 2 linguri de fasole, de persoană. Dacă rămâne în plus, nu e niciun dezastru, mai mâncați și a doua zi sau nu folosiți tot la salată și pregătiți alte garnituri.

Dressingul este din maioneză amestecată cu puțin muștar, sare, piper și zeamă de lămâie. Trebuie să iasă o zeamă lungă. 🙂 Dacă aveți timp, ingrediente și abilități, puteți face maioneza de la zero. Eu nu mă pot lăuda cu așa ceva, drept urmare am folosit o lingură de maioneză de la Hellmann’s și zeama de la o lămâie.

La final, combinăm cartofii, fasolea galbenă și dressingul, adăugăm o mână de mărar tocat și condimentăm cu sare și piper, dacă mai este nevoie.

De consumat ca atare sau garnitură lângă ceva proteine.

Puteți exagera cu mărarul, dar nu cu maioneza. 🙂

Inspirația este din cartea From a Polish Country House Kitchen, a lui Anne Applebaum.

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *