Ep. 306 – pâine cu secară

Ingredientele: 200g făină de secară, 300g făină albă 650, 375 ml apă călduță, 7g drojdie uscată, un praf de sare. Cu acestea am făcut jumătate de porție, că o pâine de 1 kg ar fi fost prea mult.

Mai întâi hidratați drojdia cu puțină apă călduță. Dacă adăugați și puțin zahăr, atunci procesul de pornire a drojdiei devine mai rapid.

Într-un castron amestecați făina de două feluri cu drojdia lichidă, apa călduță și sare și omogenizați bine. Lăsați să stea câteva minute, apoi frământați aluatul pe masă sau pe o suprafață tare timp de vreo 10 minute. La final ar trebui să aveți un aluat ușor elastic și neted, pe care îl puneți la dospit, într-un vas acoperit și uns cu puțin ulei.

După o oră, timp în care aluatul și-a dublat volumul, veți scoate pâinea din vas, îi veți da formă dorită, după care o puneți în tavă și o mai lăsați să crească vreo jumătate de oră.

Pâinea am copt-o în cuptor electric, preîncălzit, la 180 de grade, cu un pahar de apă pus în cuptor și cu funcția de aburi activată, timp de 50-60 minute.

A ieșit o pâine cu coajă crocantă, care s-a putut tăia felii, în ciuda formei dubioase, pătrate. 😀 Pentru impresia artistică, am pus și niște semințe de dovleac deasupra, dar n-a fost cea mai inspirată idee.

Data viitoare poate pun și chimen în ea, cum era în rețeta de pe Savori urbane.

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *