Ep. 299 – tartă cu țelină și usturoi dulce

Dacă vrei ceva diferit de acest Crăciun – și ai și niște țelină rămasă prin frigider – uite o idee practică, cu un gust rafinat, de surprins familia și musafirii de sărbători. În cazul cel mai nefericit, o vei mânca dimineața, când va trebui să-ți revii după oala de sarmale. 😛

Rețeta originală este pe site-ul BBC Food, de ajuns pentru 8-10 persoane, cu un aluat fraged cu brânză Cheddar în el, care ajunge pentru o tavă de 20 cm și umplutură cu țelină, cașcaval, ouă și smântână.

Eu am făcut aluatul din jumătate de cantitate, respectiv 125g făină, 63g unt/margarină, un praf de sare, un ou întreg și niște cașcaval afumat ras, o lingură, maxim. L-am întins cu degetele într-o tavă rotundă de aluminiu, rezultând un aluat mai gros. Ar fi trebuit să mai aibă condimente (rozmarin, cimbru și salvie) și coajă rasă de lămâie, dar a fost ok și fără.

Pentru umplutură, am avut o țelină mică, de vreo 300g (pentru porția întreagă vă trebuie 1 kg). Am curățat-o, spălat-o, apoi am tăiat-o bastonașe subțiri și am fiert-o într-o oală cu apă, timp de vreo 10 minute, până s-a înmuiat, după care am scurs-o de zeamă. Separat, în tigaie, am călit cu puțin ulei vreo 3 căței de usturoi tocați și două fire de apio, tăiate mărunt, apoi am adăugat un vârf de linguriță de miere și un strop de oțet balsamic, lăsând să se caramelizeze, apoi să să răcească.

Am amestecat două ouă bătute cu furculița cu sare, piper, cimbru, rozmarin, o linguriță de muștar franțuzesc, am pus peste ele apio cu usturoiul și țelina, răcite și vreo 6-7 felii mici mărunțite de șuncă de pui, care nu erau în rețeta originală; am sărit peste smântână și sucul de lămâie (ăstuia nu i-am înțeles rostul). După care am pus umplutura în tavă, peste aluat și am mai ras deasupra niște cașcaval afumat. Din nou, nu foarte mult.

La cuptor, la foc mediu/ 200 grade, aproape o oră – verificați din când în când, să nu o carbonizați. 🙂

Au ieșit vreo 4 porții, de combinat cu salată. Este bună caldă, este excelentă rece. Dacă o faci în tavă dreptunghiulară, o poți tăia felii subțiri și este perfectă pentru platouri reci sau calde.

Și nu știu cum, dar am reușit să nu ard tarta, ba chiar ar fi trebuit să mai stea vreo câteva minute la cuptor. Minune de Crăciun! 😛

Sărbători fericite alături de cei dragi, dezastre sau nu! 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *