Ep. special [desezon] – cârnați cu piure de cartofi sau Romanian bangers and mash

Astăzi avem o rețetă de sezon, care se regăsește și la români, și la supușii regelui Charles al treilea, ca să vezi minune! :))

În varianta autohtonă, cârnații sunt făcuți homemade, din carne de porc. Dar, după preferințe, puteți folosi ce vă place, din vită, porc sau oaie. Chiar și variantele vegane, dacă puteți înghiți atâta sare.

Cârnații, tăiați, prăjiți bine în baie de ulei și scoși într-un castron. Dacă-s ușor explodați, este perfect!

Piureul de cartofi, făcut din cartofi albi curățați, tăiați cuburi mari și fierți, până când trece furculița ușor prin ei, apoi striviți și amestecați cu unt și/sau lapte și condimentați cu sare.

În poză avem varianta de regim, cârnați cu piure, serviți cu o salată de sfeclă cu hrean. Dar în Țara Cartofilor, din Transilvania, baza este sosul: o lingură de ulei prăjit turnat deasupra piureului. 😀

Pe insulă, cârnații și piureul se combină cu mazăre și un sos de ceapă: ceapă caramelizată, stinsă cu supă și îngroșată cu niște făină sau amidon (există variante multiple, care includ vin roșu, tot felul de condimente și Worchester). Barbari, ce să zic. :))))

De ce bangers? Povestea e de pe vremea celui de-al doilea război mondial, când oamenii au adaptat mâncarea la ce se găsea și cârnaților le exploda ușor membrana, atunci când erau prăjiți.

Un dezastru clasic, rapid, sățios și care îți va aduce aminte de copilărie. 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *