Ep. special [regal] – Victoria sponge cake

Ce punem mai întâi, frișca sau gemul? 😀

Victoria sponge cake este o prăjitură de pe insulă, care se spune că era preferata la ceai a reginei Victoria, de unde numele. Regina punea niște gem pe blat, dar ulterior a apărut și frișca. Sinceră să fiu, prefer varianta reginei! 😀

Prima oară când am încercat să fac, într-o tavă mai mare, mi-a ieșit aluatul într-o parte și mult prea subțire, drept urmare n-am avut cum să-l tai în două.

A doua oară am împărțit aluatul în două tăvi mici, în ideea că pun blaturile unul peste celălalt, dar nu a mai fost nevoie, pentru că mi-a ieșit suficient de înalt într-o tavă.

Pentru o tavă de 20 cm, aveți nevoie de 3 ouă mari, 160g unt, 160g zahăr tos, 160g făină, un zahăr vanilat, un praf de sare și jumătate de praf de copt stins în oțet sau zeamă de lămâie.

Untul se freacă spumă cu zahărul, se adaugă vanilia, ouăle pe rând și la final se încorporează praful de copt și făina. Până aici e simplu, doar că durează până se topește zahărul.

Se toarnă în tavă rotundă, pe hârtie de copt sau unsă cu grăsime și tapetată cu făină și se coace la foc potrivit vreo jumătate de oră. Dar încercați cu o scobitoare, că depinde de cuptor.

La final veți avea un blat dens, pe care îl tăiați în două, după ce se răcește.

Pe o jumătate de blat veți pune 6 linguri de gem – eu am folosit gem de căpșuni, după care veți pune un strat generos de frișcă bătută (aprox 150g) și celălalt blat. Pudrați frumos cu zahăr pudră și serviți.

La ceai.

Indiferent cât de dezastru a ieșit, la final vă veți simți regal. 😛

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *