Ep. special [românesc] – tochitură cu mămăliguță

Este moldoveanească sau este ardelenească? Sau este unul dintre lucrurile care ne unesc ca națiune? 😀

Prima dată am mâncat așa ceva în zona Bran și a fost bună de tot și perfectă pentru frigul și zăpada de afară. 🙂

Chef spune că este o mâncare țărănească, care se făcea tradițional din carnea pusă la garniță, în untură.

Noi o să facem din carnea cumpărată din magazin, pulpă și un pic de fleică de porc, tăiate bucăți și puse într-un ceaun cu puțină untură sau ulei să se prăjească. Când carnea este pe jumătate făcută, adăugăm cârnați, ușor afumați și organe, ficat de porc și/sau pui. La final se stinge cu mujdei de usturoi, sos de roșii și vin, se condimentează cu sare, piper și cimbru și se lasă să mai fiarbă la foc mic.

Tochitura se servește cu mămăligă țeapănă, un ochi prăjit și brânză rasă (telemea, caș, burduf). Și murături. Dacă nu aveți murături, dezastru!!!!

Fiind ultra proteic și extrem de sățios, este o mâncare de munte, zăpadă și frig. Dar o dată pe an merge și vara. :))

Seamănă cu pomana porcului, care se face din bucăți de carne de porc tăiate din carnea porcului proaspăt tăiat – practic, carne prăjită în untură, o mâncare destinată oamenilor care au tăiat animalul și au pregătit carnea, cârnații și mezelurile. Și care la final se stinge doar cu mujdei și vin și se lasă vreo 10 minute, cu focul stins și capacul pus, la înăbușit. Dacă nu ați salivat instant, sunteți vegani, clar. :))))

Pozele sunt de la două variante, clasică și pentru mofturoși. Gustul este sublim, oricum. 😛

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *