[cursrapiddebucătărit 13] – în caz de dezastru, spargeți capacul!

Starea sublimă a planetei din prezent face ca la final de sezon doi al acestui curs de bucătărit să avem un episod special, bonus. Că uneori este mai bine să fii pregătit pentru situații nasoale, chiar dacă tu ești genul cu pace, dragoste și avocado. 😀

Așadar ce facem într-o situație dramatică, rezultatul unui dezastru natural (ex. cutremur, incendii, inundații etc.) sau al unui război, când nu vom avea acces la apă, curent sau gaz? No bine, ce să facem, spargem capacul cutiei cu provizii, pregătită special, din timp, pentru o situație de acest fel. 🙂

Bineînțeles că fiecare situație este particulară. Poate vei putea găti în aer liber, caz în care îți va folosi să știi cum să gătești pe un grătar improvizat. Sau poate nu, drept urmare va trebui să te hrănești cu hrană rece, caz în care este bine să consumi mai întâi lucrurile care se alterează cel mai repede.

Ce punem într-o cutie de provizii? În primul rând apă îmbuteliată, aprox. 5 litri pe zi, de persoană. Apoi carbohidrați și proteine: batoane de cereale, biscuiți, crackers, pâine uscată, batoane proteice, mix de alune și fructe, unt de arahide, gem, compot, miere, conserve de carne, legume și fructe, cafea și ceai. Orice este cu termen de valabilitate cât mai lung și care se păstrează la temperatura camerei și nu necesită condiții speciale de depozitare. Lucruri care nu sunt sărate. În ambalaje rezistente. Și nu în ultimul rând, logistica precum un desfăcător de conserve, chibrituri, lanternă. Plus un fluier, trusă de prim ajutor și medicamente.

Produsele trebuie să fie din categoria celor pe care le consumi în mod normal. Nu vrei să afli în timpul unei dezastru dacă ești alergic la untul pe arahide pe care nu l-ai consumat niciodată…

O dată sau de două ori pe an verifică termenul de valabilitate și introdu în consum produsele care stau să expire, înlocuindu-le cu altele noi.

Cutia de provizii ar trebui să acopere primele 24-72 de ore, că se presupune că salvatorii ajung la tine în timpul respectiv. Sau că reușești să te cari în altă parte. De asemenea, cutia trebuie depozitată într-un loc ferit, dar în care să ai acces rapid în caz de nevoie. Cu alte cuvinte, dacă o pui în beci, unde nu știi dacă vei putea ajunge, n-ai făcut mare lucru…

Și fie ca niciodată să nu ai nevoie să spargi capacul cutiei într-o situație reală.

Sper că ai mai învățat ceva nou din acest sezon. Exersează rețete din toate categoriile, cu sau fără echipamente, că toate cunoștințele și abilitățile dobândite te vor ajuta să supraviețuiești cu brio în orice situație. Până data viitoare, succes la distrus rețete și te așteptăm cu feedback. 🙂

Nu mai știi despre ce a fost vorba în sezonul 1 al CURSULUI RAPID DE BUCĂTĂRIT? Citește primele șase episoade. 🙂 Apasă aici, apasă, apasăăăăăăăăăăă! :)))))

Oricât ai fi de dezastru, poți învăța să gătești la tine în bucătărie (sau poți arde bucătăria prietenilor, după caz :P). Citește aici toate episoadele CURSULUI RAPID DE BUCĂTĂRIT marca #dezastruinbucatarie. Și treci la treabă, hai, vrem poze! 🙂