[cursrapiddebucătărit 12] – ars cât trebuie, pe grătar

Grătar. Plus un sac de cărbuni. Disc. Bețe de frigărui. Grill pe aragaz. Ceaun. De toate acestea vei avea nevoie dacă vrei să experimentezi cu cât mai multe rețete, fie în aer liber, fie pe terasă sau chiar în bucătărie, pe plita aragazului.

Tradițional, grătar în cazul nostru înseamnă preparate din carne și/sau legume făcute în aer liber, la iarbă verde. Cu o mână de lemne de dimensiuni diferite, uscate și găsite prin pădure, plus niște hârtie de la reciclate, într-o vatră săpată, faci un foc micuț, având grijă să nu dai foc la pădure, mai pui niște lemne mai groase, după care, fie pui ceaunul și pregătești preparatele care necesită fierbere – gulaș sau tocană sunt două exemple, fie aștepți să se facă jarul și pui micii, bucățile de carne sau pește și legumele, întorcându-le de pe o parte pe alta, să nu se ardă. Din când în când mai arunci niște apă, dacă focul reîncepe de la grăsimea scursă. Dacă vrei frigărui, folosești bețele; dacă vrei cartofi pe lângă porc, folosești discul și niște ulei. Și bineînțeles că niciun grătar fără slănină nu este complet. 😛

Pentru că între timp ne-am mai modernizat, grătarul în aer liber nu se mai face în vatră, pe pământ, ci pe o tavă cu roți și nu mai folosim lemne, ci cărbuni de la magazin.

Orice folosești, la final stinge bine jarul cu apă, ia cu tine gunoiul și asigură-te că nu este risc de incendiu.

Pe terasă probabil că vei avea un grătar pe gaz sau electric, pentru că ajunge fumul de la carne, nu mai trebuie și cel de lemn. 🙂 Prin magazine se găsesc tot felul de modele, iar la tv vei găsi emisiuni speciale dedicate pasionaților de barbecue.

În cazul în care nu ajung micii de la livrări, că este închis din nou și iarba verde au mâncat-o investitorii în betoane, atunci ultima soluție este o tigaie grill de fontă, pe care vei putea face carne, mici, legume aproximativ cu același gust – și în mod sigur, cu același fum – ca la iarbă verde. Atenție la instrucțiunile de utilizat fonta, să nu o lași să ruginească. 🙂

Și să nu uităm că Homo Dezastrus s-a născut la grătar, înainte de a se transforma într-un Masterchef dezastru în bucătărie. 😛 😀 🙂

PROVOCARE: Uite câteva idei de rețete pe care le poți încerca!

Șaorma vegetariană, vinete la grătar cu feta, mentă și oțet balsamic, pulpe în tavă cu legume la grătar, saramură de pui, grătăreală mediteraneană, bulz cu burduf la grătar, saramură de crap.

Sezonul acesta avem un episod bonus pentru tine. Citește Episodul 13, în caz de dezastru, spargeți capacul!

Oricât ai fi de dezastru, poți învăța să gătești la tine în bucătărie (sau poți arde bucătăria prietenilor, după caz :P). Citește aici toate episoadele CURSULUI RAPID DE BUCĂTĂRIT marca #dezastruinbucatarie. Și treci la treabă, hai, vrem poze! 🙂