[bucătăriaverde3] – anul acesta mănânc mai multe legume și fructe

“Eu nu mănânc legume.” Am auzit afirmația aceasta de mai multe ori, de la persoane de vârste diferite și încă nu am înțeles care e faza cu legumele și fructele din alimentația băștinașilor. Pentru că bucătăria tradițional românească conține foarte multe rețete cu legume și fructe. Și ne plac nouă cartofii cu multă pâine, dar din când în când merge și o salată lângă. Chiar și pe magicul tărâm transilvănean. :)))))

Episodul de astăzi al bucătăriei noastre cea verde, din care nu aruncăm mâncarea decât când e musai și foarte rar și unde ne exersăm creativitatea, inclusiv în folosirea resturilor de mâncare, este dedicat celor mai verzi alimente: legume și fructe, care nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră, chiar dacă suntem carnivori feroce și nu vegani. 🙂

CUMPĂR

cumpăr mai multe legume și fructe

cumpăr întâi legume și fructe, apoi restul

cumpăr legume și fructe proaspete, de sezon și conserve/ congelate în extra sezon

cumpăr legume și fructe de la producători locali pe cât posibil

GĂTESC

gătesc cu mai multe legume

gătesc cu fructe (pizza cu ananas, anyone? 😀 )

gătesc astfel încât jumătate din farfuria zilnică să fie legume și un fruct

COMAND

comand cu mai multe legume

comand fructe la desert, în loc de dulciuri sau smoothie

comand salată ca fel principal, nu doar garnitură

No bine, și cum ajunge bucătăria mai verde de la consumul nostru de legume și fructe? În primul rând vom găti mai sănătos, conform ghidurile nutriționale în vigoare, pentru că înseamnă un aport mai mare de vitamine, mai ales atunci când variem legumele consumate. Și nu, doar cartofii prăjiți de la McD nu se pun.

În al doilea rând dacă creștem consumul de legume și fructe, ne ajută să ne ținem kilogramele în limite normale. Și în același timp, să reducem consumul de proteine și carbohidrați. Și dacă mâncăm mai puțină carne, mai scad și emisiile de carbon. Win-win.

Planeta nu vă vrea vegani, dar sugerează un consum moderat din de toate. Ca la o șaorma de bun simț. 🙂 În plus, există deja foarte multe alternative vegetale, dacă vreți să experimentați. Personal, sunt adepta gătitului de la zero și mai puțin cu semipreparate, pentru că poți să controlezi ce pui în mâncare, și sarea, zahărul și grăsimile. Și cred că sunt rețete suficiente pe internet, care să te ajute chiar și atunci când nu ești foarte creativ.

La #cookingbookclubul de mâine vom avea o propunere care o să vă placă, potrivită pentru gătitul cu legume și fructe. Și cred că sunt multe episoade #dezastruînbucătărie peste care puteți arunca un ochi pe post de inspirație.

#letsgetgreen! pentru că anul acesta bucătăria noastră devine verde. Citește toate episoadele aici. Și dacă ești un dezastru începător, uite aici un curs rapid de bucătărit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *