Ep. special [demărțișor] – prăjitură suedeză cu migdale și caramel

Pe numele ei suedez se cheamă Toscakaka, ceea ce sună super haios în română, dar în traducere nu este altceva decât prăjitura Tosca (sperând că am înțeles ce trebuia din google translator). 🙂

Pe scurt, este, un blat alb dens cu o glazură de caramel și fulgi de migdale. Super ușor. 😀

Prăjitura sau kaka: 75g unt sau margarină, 3 ouă, 150g zahăr tos, 150g făină, 75ml buttermilk (sau 70ml lapte amestecat cu o linguriță de zeamă de lămâie sau oțet), un praf de sare și o linguriță de praf de copt. Modificat: am folosit 100g unt și 75ml frișcă lichidă.

Untul se topește, după care se lasă la răcit. Într-un vas se bat 3 ouă cu 150g zahăr tos, când zahărul s-a topit, adăugăm pe rând untul topit, făina amestecată cu sare și praf de copt și laptele sau frișca (scria buttermilk, eu am folosit frișcă și a ieșit super ok). Coacem într-o tavă de aprox. 25 cm diametru. Eu am folosit o tavă de tartă, unsă cu grăsime și tapetată cu făină. Aluatul este similar cu cel de brioșe și nu curge decât foarte greu. La cuptor, vreo 20-30 de minute, la foc mai mic – 160 grade. Încercați mijlocul cu o scobitoare, trebuie să fie gata înainte să turnați glazura.

Glazura sau glasyr: 125g unt, 125g zahăr/ zahăr brun, 2-3lg lapte/frișcă lichidă (50ml), sare, vanilie/ cardamon, 150g fulgi de migdale. Modificat: am folosit 100g unt și 50ml frișcă lichidă, 100g fulgi migdale.

Rețetele citite de mine zic că pui laptele cu un strop de sare pe foc, adaugi zahărul și untul, plus esențe, aștepți să se îngroașe și la final pui fulgii de migdale, prăjiți ușor înainte. Eu am caramelizat ușor o parte de zahăr, după care am pus unt și frișca lichidă și tot am avut dubii că a ieșit ce trebuia. :))) Glazura de migdale și caramel se toarnă deasupra prăjiturii, după care se dă la cuptor la foc mare – 200 grade pentru vreo încă 10 minute, până partea de sus face bule.

Scoateți să se răcească și după câteva minute, cu un cuțit, desfaceți prăjitura rotund, de pe tavă. Se va putea tăia rece. Ies 8-10 bucăți.

Este un dezastru arătos și gustos, dulce (prea dulce zic eu 😀 ), tocmai bun pentru cafea. Și pentru primăvara din suflet, că cea de afară se lasă așteptată. 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *